Stiptip – vlak vullen

Mijn kennis over stippen op keramiek deel ik graag met je. Het is zó leuk om te doen! Met alle liefde geef ik workshops door het hele land en voor elk niveau. Ook in mijn boek Stippen. staat alles wat je nodig hebt om zelf aardewerk om te toveren tot stipkunst.

Op deze pagina vind je tips om het stippen makkelijker, mooier of leuker te maken. De inhoud wisselt, dus kom regelmatig terug en/of schrijf je gratis is als VIP stipster en krijg deze tips direct in je inbox.

Deze #stiptip gaat over een vlak opvullen. Blanco keramiek is altijd fijn. Maar hoe leuk is het om een extra dimensie te geven aan je bord? Ik laat je graag stap-voor-stap zien hoe je op keramiek een vlak een andere kleur geeft. 

Stap 1: ontvet de keramiek en trek op wat dikker papier een sjabloon over, ter grootte van het formaat dat je als vlak op je keramiek wilt krijgen. Zorg ervoor dat je sjabloon in het midden zit.

Stap 2: knip de cirkel uit. Dat gaat het makkelijkst als je de cirkel dubbel vouwt en vanuit het midden naar de tekenlijn knipt. 

Stap 3: zet in het midden van het bordje een hulpstipje. Zorg dan dat er een gaatje in het sjabloon zit. Leg het sjabloon in de uitgeknipte cirkel en plaats dit op het bordje, met de hulpstip in het midden.

Stap 4: plak de cirkel goed vast met washitape en haal de sjabloon eruit.

Stap 5: breng een beetje verf aan op een sponsje. Dit kan direct vanuit een bewaarflesje of met een verfstrijker vanuit het potje.

Stap 6: stempel rustig met het sponsje op het vlak. Als je porseleinverf van Pébèo gebruikt, heb je meer kans op luchtbelletjes (zie de foto met turkoois verf). Deze belletjes kan je tijdens het droogproces met het sponsje nog iets weg deppen.

Gebruik je dekkende porseleinverf van Amsterdam Porcelain, dan zullen er minder luchtbellen zijn, zoals je op de foto met zalmrood ziet. 

Stap 7: zorg dat het hele vlak gelijkmatig gevuld is. Ook bij de rand van de cirkel. Tamponneer eventueel iets bij. Let op dat er geen stof of haartjes in de verf komen.

Stap 8: maak, als de verf nog nat is, de washitape overal los en trek het rustig van het bordje.

Stap 9: heb je wat ondeugende verf dat tóch stiekem iets onder het sjabloon is doorgelopen? Geen punt. Laat het even drogen en krab het dan weg met een scherp (niet metalen) punt van een stokje. #hetkomtgoed

Stap 10: als de verf gedroogd is, kan je je stippatroon verder opbouwen. Is de rand van het gevulde vlak niet 100% strak dan stip je daar gewoon op.

Veel stipplezier gewenst! 

Laat jouw stipwerk zien

Heb je deze stiptip toegepast? Deel jouw foto via social media, tag @stipstijl en gebruik de hashtag #stipstijlvirus. Elke week zet ik een stipster #inthestiplight. Die persoon krijgt een verrassing thuisgestuurd.

Heb je iets aan mijn tips?

Laat het weten in mijn berichten op social media. Like, reageer, tag en/of stuur door. Ik weet dan dat dit soort berichten gewaardeerd worden. En jij blijft mijn berichten in je tijdlijn zien (algoritme). Ook helpt het het #stipstijlvirus te laten groeien, zodat meer mensen er kennis mee kunnen maken.

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn, net als alle mijn patronen, eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content op welke manier dan ook zonder toestemming door te sturen en/of te kopiëren.