De beste stiptips op een rijtje

Inmiddels heb ik jarenlange ervaring met het ontwerpen van stippatronen, workshops gegeven aan duizenden mensen in Nederland en daarbuiten en heb diverse materialen ontwikkeld die het stippen prettiger, leuker en ook mooier maken.

Met veel plezier deel ik mijn favoriete stiptips met jou zodat ook jouw stipwerk steeds mooier wordt en je veel plezier aan het stippen beleeft. Dit doe ik via social media (volg je me al op Instagram & Facebook?), maar ook op YouTube en natuurlijk altijd als eerste aan de VIP stipsters, mensen die op mijn mailinglijst staan.

Er zijn al heel veel tips gedeeld. Op deze pagina heb ik ze voor je verzameld. Hopelijk word je er blij van! Mocht je nog meer willen weten over de techniek en veel mooie patronen stap voor stap volgen, weet dan dat ik écht alle details deel in mijn boeken Stippen. en Stippen. & Kleur en in de basiscursus Stipstijl. Mis je nog een tip of kom je ergens niet uit? Stuur me gerust een mail, wie weet behandel ik jouw vraag in een nieuwe #stiptip.

Zo herken je geschikt keramiek

Ik stel je graag gelijk gerust: bijna alle keramiek is geschikt om te stippen! Geglazuurd keramiek is het prettigst.

Soms kom je wel eens keramiek tegen dat niet ovenbestendig is en een coatinglaag heeft.

In deze blog met voorbeelden ontdek je nog meer tips en tricks waar je op kan letten.

Schoonmaken van keramiek

Zoals je wellicht al weet, ontvet je keramiek altijd voordat je gaat stippen. Ik doe dat met een microvezeldoekje en wat alcohol, dat je bij een drogist vindt. Met een heet sopje afwassen kan ook.

Waarschuwing: gebruik géén lotiondoekjes voor je keramiek! Door de grondstoffen van die doekjes kan het zijn dat de verf niet goed hecht aan de ondergrond. Helaas ging het pas mis bij een stipster. Veel van haar stipwerk ging verloren toen ze tijdens het stippen lotiondoekjes had gebruikt om haar bord schoon te maken. Na het drogen van de verf en afbakken, spoelde ze haar bord af en zag zo de stippen van haar mooie bord afglijden…. Erg jammer van al het werk.

De geleerde les: als je merkt dat de ondergrond tijdens het stippen wat vettig is geworden, gebruik dan een droog microvezeldoekje en wrijf licht over de keramiek. En laat lotiondoekjes tijdens het stippen liggen (of gebruik ze na afloop voor je handen).

Handige tips voor Pébéo porseleinverf

Het Franse merk Pébéo Porcelaine 150 is met bijna 50 kleuren opgenomen in de Stipstijl shop! Pébéo porseleinverf hecht mooi op de keramiek, en ik gebruik het ook gerust om (gelamineerd) papier en hout te stippen.

Ik kan me zo voorstellen dat je wat vragen hebt over de verf. Ik help je graag en geef antwoord op veelgestelde vragen. #hetkomtgoed

Verf verdunnen

Het is vervelend als porseleinverf wat dikker is. Dat kan gebeuren als het potje lang openstaat en zo in aanraking komt met lucht. Mijn tip is om een verfstrijker te gebruiken om een kleine hoeveelheid verf uit de deksel te halen, nadat je het potje goed hebt geschud. Vermijd het direct stippen uit de dop en laat het potje niet te lang openstaan. Het verdunnen van te dikke verf met water raad ik af, omdat dit de samenstelling en verhoudingen kan verstoren, wat de verfkwaliteit negatief beïnvloedt.

Wat je wel kan doen is proberen of je de dikke verf nog iets kan oppeppen door het in een kleine hoeveel op een mengpalet te doen. Meng het dan met een klein beetje Medium of Thinner van Pébéo, afhankelijk van de dikte van de verf. Het ziet er wat wit uit maar de kleur verandert niet. Voeg het in kleine stapjes toe tot je de gewenste verdunning van de verf hebt bereikt. Stippen gaat het beste wanneer de verf een yoghurtdikte heeft. De stippen worden dan ook mooier.

Stippen op hout

Weet je wat zo leuk is aan stippen? Het kan op allerlei ondergronden! Van aardewerk tot papier, van glas tot textiel en ook hout.

Over het laatste materiaal gaat deze blog. Want, stippen op hout werkt iets anders dan op bijvoorbeeld keramiek.

 

Stippen op papier

Stippen kan op allerlei ondergronden; van aardewerk tot papier, van glas tot textiel en hout. De techniek die ik uitleg, kan op allerlei materialen toegepast worden. Stippen op papier werkt iets anders dan op keramiek. Mijn kennis deel ik graag met je. In deze blog krijg je handige tips voor de papieren Stipstijl goodies.

 

Papier schoonhouden

Heb je het ook al gehad, ben je lekker op papier aan het stippen, zit de onderkant ook onbedoeld onder de verf. Nu vind ik het zo z’n charme hebben als je ziet dat iets met de hand is gemaakt. Toch snap ik het ook als je je papier schoon wilt houden.

Bij mijn papieren goodies met voorbedrukt patroon, lopen de stippen door tot over de rand. Dat geeft risico op vlekken op de achterkant van het papier.

Ik heb een video voor je gemaakt waarin ik een handig #stiptip met je deel om die stippen op de rand mooi te zetten én waarbij de achterkant schoon blijft.

 

Stipstijl_tip_gelijkmatige droging_transparante_verf

Een Notitieboekje stippen doe je zo

Boekjes en schriften heb je nooit genoeg. Ik heb er veel in allerlei soorten en maten. Om te vieren dat Stipstijl officieel 5 jaar bestaat, geef ik de werkbeschrijving van het stippen op de kaft van een Notitieboekje gratis aan je weg.

Met dit patroon maak je in een mum van tijd je boekjes, schriften en mappen (en nog veel meer), helemaal in je eigen stijl.

Het midden van een bord vinden

Deze stiptip gaat over het midden van een bord vinden. Dat is vaak de basis van je patroon. Ik laat je een paar manieren zien.

Er zijn allerlei wiskundige methodes om het midden van een cirkel te vinden. Nu was wiskunde op de middelbare school nooit mijn beste vak. Ik geloof dat mijn hoogste cijfer voor wiskunde een 6,7 was. Je zult mij dan nu ook niet over passers en geodriehoeken horen. Dat gaat mij veel te ver. Die gebruik ik zelf ook niet bij het maken van stippatronen. Dit vind ik de makkelijkste manier om het midden van een bord te vinden.

Stipstijl sjablonen gebruiken

Sjablonen kun je zelf maken. In mijn boek Stippen. geef ik er tips over. Er zijn ook speciale Stipstijl sjablonen verkrijgbaar. Ik gebruik zelf 18 verschillende maten van 15 tot 100 mm om stippatronen op te bouwen.

Naar aanleiding van de vraag ‘Kan je eens laten zien hoe je sjablonen gebruikt voor je stippatroon?’ nam ik een video op met mijn belangrijkste tips voor het gebruiken van sjablonen.

Sjabloon schadevrij verwijderen

Deze #stiptip gaat over sjablonen en het weghalen ervan. Misschien vind je dit spannend en ervaar je zelfs wel een adrelinekick.

Voor het maken van strakke ronde vormen op keramiek, gebruik ik sjablonen. Daarmee maak ik de basisstippen van mijn patroon. Ik stip het dus niet los uit de handHet sjabloon eraf halen kan een spannend klusje zijn als je het nog niet vaak gedaan hebt maar #hetkomtgoed. Geniet van dat eventuele adrelinekickmomentje.

 

Stipstijl_tip_gelijkmatige droging_transparante_verf

Rand stippen

De rand van keramiek; begin je daar mee of stip je dat als laatste? Gebruik je een sjabloon of beschilder je het los uit de hand? En hoe zorg je dat je gelijkmatig uitkomt?

In deze blog geef ik je graag wat handige tips om mooie stippen op de rand van een bord te zetten. 

 

Egaal drogen van transparante verf

Door de zwaartekracht zal de verf in je stip iets zakken. Afhankelijk van de bolling van je keramiek, het formaat stokje waarmee je stipt en de hoeveelheid verf die je gebruikt, zie je bij transparante verf verschil in dekking. Het verschilt per kleur hoe groot dit effect is. Sommige mensen vinden dit effect juist leuk. Het is dus geen kwestie van goed of fout, maar een kwestie van smaak!

Wil je dat transparantere verf gelijkmatig opdroogt en dat de stip egaler is in dekking? Lees dan verder voor 6 tips. Probeer ze uit en kijk welke techniek voor jou, jouw voorwerp en patroon het prettigst werkt.

 

Stipstijl_tip_gelijkmatige droging_transparante_verf
Stipstijl_tip_gelijkmatige droging_transparante_verf

Grote stip zetten

Deze #stiptip gaat over het zetten van een grote stip. Kleine stippen zetten, dat gaat de meeste mensen prima af. Een mooie grote stip plaatsen, dát vinden sommigen wat uitdagender. Hoe houd je je stokje en zorg je dat de stip goed rond is? En waar let je op als je die grote stip in het midden van je cirkel zet? Ontdek het in de video.

 

Tips voor het stippen van bolle voorwerpen

Misschien wil jij ook wel een mooi gestipte vaasje in huis, maar vind jij het stippen op bolle voorwerpen nog wat lastig of spannend.

In deze blog krijg je 10 top tips voor als je aan de slag wilt gaan op bolle voorwerpen. Wellicht heb jij nog wel een blanco mok of vaasje in huis en stip jij zo dadelijk een uniek exemplaar.

Ook jij kan dit!

Restruimte opvullen

Overgebleven witruimte van een oppervlak kan je opvullen met stippen. Dit hoef je niet te doen om mooi stipwerk te maken. Ik ben er zelf wél fan van. Ik vind het een heerlijk klusje. Het is eenvoudig én leuk om te doen.

In deze blog zie je hoe je witruimte mooi opvult en krijg je leuke tips voor variaties.

Verdeling van 6-en maken op Stipstijl sjablonen

Ik heb een video voor je gemaakt waarin je ziet hoe je een verdeling van 6-en op een sjabloon maakt. Dit gebruik je bijvoorbeeld voor het populaire patroon Passiebloem als voor het nieuwe stippatroon Dot Under.

Sjablonen markeren

Deze tip werd door Claudia werd gedeeld in de Facebook Groep ‘Stipstijl Fans’. Ik vind het slim bedacht!

Bij patroon Passiebloem tekende Claudia de omtrek van de sjablonen op het sjabloon eronder. Zo kan ze de volgende keer dat ze het patroon stipt direct 6x sjabloon 50 mm plakken en hoeft dan minder te meten.

Deze tip kun je natuurlijk ook bij andere patronen toepassen, zoals Beau Blom. Bedankt voor het delen van je tip Claudia!

Nog een extra tip van mij: gebruik bij het tekenen op gelamineerd papier, zoals op de Stipstijl sjablonen, een permanent marker of porseleinstift voor betere hechting.

Bewaarflesjes gebruiken

Verf mengen kan op verschillende manieren, waaronder het gebruiken van een bewaarflesje.

Ik heb een video gemaakt waarin ik je stap-voor-stap laat zien hoe je een bewaarflesje en maatsticker gebruikt om verf in verhoudingen te mengen. Ideaal en eenvoudig. Je kunt zo veel mooie kleuren zelf maken zonder tig potjes verf te kopen.

Handige tips om verf te mengen

Ik heb gemerkt dat veel stippers het nog best spannend vinden om verf te mengen. Terwijl het zoveel meer mogelijkheden geeft als je weet hoe je steeds weer mooie (en dezelfde) kleuren krijgt.

Ben je benieuwd naar mijn tips? Lees de blog.

Stipstijl_tip_gelijkmatige droging_transparante_verf

Okergeel maken met Pébéo porseleinverf

Okergeel is een geweldige kleur om te gebruiken als je gaat stippen op keramiek. Het combineert fijn met roze en blauw tinten maar kan ook mooi gebruikt worden met oranje en rood. Deze tint is niet kant-en-klaar verkrijgbaar als porseleinverf, dus wordt het zelf mengen. Dit is eenvoudig én leuk om te doen. Hoe? Lees de blog.

 

Porseleinstiften gebruiken

Nieuw in de Stipstijl webshop: porseleinstiften in verschillende diktes en kleuren. Ideaal om mooie tekeningen te maken en teksten te schrijven. Zo wordt je stipwerk nóg persoonlijker.

Ik vroeg gastblogger Carin om de stiften uit te proberen en haar ervaringen en tips met je te delen. Interessant en inspirerend!

 

Stipstijl_tip_gelijkmatige droging_transparante_verf
Stipstijl_tip_gelijkmatige droging_transparante_verf

Kerstballen stippen: zo doe je dat

Versier jij je huis dit jaar ook weer in Kerstsfeer? Dan mag een zelf gestipte kerstbal natuurlijk niet ontbreken. Misschien komt er een mooie boom te staan, een krans aan de deur en/of een mooie eye-catcher bij jou op tafel?

Om jou wat inspiratie te geven, deel ik graag wat tips met je om kerstballen te stippen. Die kan je namelijk ook gewoon stippen! In deze blog krijg je antwoord veel gestelde vragen en natuurlijk wat handige tips & tricks.

 

EHBSO – Eerste Hulp Bij Stip Ongelukken

Stippen is eenvoudig, laagdrempelig én verslavend om te doen. Binnen een mum van tijd heb je je servies omgetoverd met unieke stipkunst. Toch kan het zijn dat er eens iets mis of anders gaat dan de bedoeling is.

Het overkomt mij ook nog wel eens, ondanks al die jaren ervaring. Dat is geen punt want 9 van de 10 keer zijn foutjes eenvoudig op te lossen. Mijn motto is niet voor niets #hetkomtgoed

In deze blog lees je over de meeste voorkomende stip-ongelukken en wat je er tegen kunt doen.

 

Stipstijl_tip_gelijkmatige droging_transparante_verf

Keramiek afbakken

Geregeld komen er vragen van stippers die tips willen over het afbakken van keramiek. Het varieert van: “Hoe bak ik mijn aardewerk af?” tot “Help, er zitten bubbels op mijn verf!”. In deze blog vind je mijn top 10 do’s & dont’s voor het puntgaaf afbakken van jouw stipwerk.

 

Materialen schoonmaken

Het staat wel artistiek en kleurrijk: stipstokjes en een mengpalet vol met opgedroogde verf. Toch stipt het het prettigst met schone materialen. Geregeld krijg ik de vraag hoe ik alles weer zo goed als nieuw krijg. In deze blog zie je hoe eenvoudig dat gaat.

Meer tips

Wil je echt alles weten over de stiptechniek, meer handige tips krijgen en patronen stap voor stap volgen? Bekijk dan één van mijn boeken. Inmiddels heb ik drie boeken geschreven en een werkschrift uitgebracht die je helpen om prachtige stippatronen te maken.

Twee boeken zijn in de bestseller top 60 gekomen. Ze zijn allemaal voor elk niveau leerzaam en inspirerend. Elk boek bevat een schat aan informatie en veel toffe patronen. In het Stippen. d.i.y. inspiratieschrift ga je praktisch aan de slag en oefen je op papier in het schrift. Superleuk om te doen!

Bekijk alle boeken via de link en ontdek welke voor jou het meest geschikt is. Uiteraard kan je ook een exemplaar in de bibliotheek lenen.

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.