De beste stiptips op een rijtje

Inmiddels heb ik jarenlange ervaring met het ontwerpen van stippatronen, workshops gegeven aan duizenden mensen in Nederland en daarbuiten en heb diverse materialen ontwikkeld die het stippen prettiger, leuker en ook mooier maken.

Met veel plezier deel ik mijn favoriete stiptips met jou zodat ook jouw stipwerk steeds mooier wordt en je veel plezier aan het stippen beleeft. Dit doe ik via social media (volg je me al op Instagram & Facebook?), maar ook op YouTube en natuurlijk altijd als eerste aan de VIP stipsters, mensen die op mijn mailinglijst staan.

Er zijn al heel veel tips gedeeld. Op deze pagina heb ik ze voor je verzameld. Hopelijk word je er blij van! Mocht je nog meer willen weten over de techniek en veel mooie patronen stap voor stap volgen, weet dan dat ik écht alle details deel in mijn boeken Stippen. en Stippen. & Kleur. Mis je nog een tip of kom je ergens niet uit? Stuur me gerust een mail, wie weet behandel ik jouw vraag in een nieuw #stiptip.

Tips voor het stippen van bolle voorwerpen

Misschien wil jij ook wel een mooi gestipte vaasje in huis, maar vind jij het stippen op bolle voorwerpen nog wat lastig of spannend.

In deze blog krijg je 10 top tips voor als je aan de slag wilt gaan op bolle voorwerpen. Wellicht heb jij nog wel een blanco mok of vaasje in huis en stip jij zo dadelijk een uniek exemplaar.

Ook jij kan dit!

Zo herken je geschikt keramiek

Ik stel je graag gelijk gerust: bijna alle keramiek is geschikt om te stippen! Geglazuurd keramiek is het prettigst.

Soms kom je wel eens keramiek tegen dat niet ovenbestendig is en een coatinglaag heeft.

In deze blog met voorbeelden ontdek je nog meer tips en tricks waar je op kan letten.

Een Notitieboekje stippen doe je zo

Boekjes en schriften heb je nooit genoeg. Ik heb er veel in allerlei soorten en maten. Om te vieren dat Stipstijl officieel 5 jaar bestaat, geef ik de werkbeschrijving van het stippen op de kaft van een Notitieboekje gratis aan je weg.

Met dit patroon maak je in een mum van tijd je boekjes, schriften en mappen (en nog veel meer), helemaal in je eigen stijl.

Handige tips om verf te mengen

Ik heb gemerkt dat veel stippers het nog best spannend vinden om verf te mengen. Terwijl het zoveel meer mogelijkheden geeft als je weet hoe je steeds weer mooie (en dezelfde) kleuren krijgt.

Ben je benieuwd naar mijn tips? Lees de blog.

Stippen op hout

Weet je wat zo leuk is aan stippen? Het kan op allerlei ondergronden! Van aardewerk tot papier, van glas tot textiel en ook hout.

Over het laatste materiaal gaat deze blog. Want, stippen op hout werkt iets anders dan op bijvoorbeeld keramiek.

 

Keramiek afbakken

Geregeld komen er vragen van stippers die tips willen over het afbakken van keramiek. Het varieert van: “Hoe bak ik mijn aardewerk af?” tot “Help, er zitten bubbels op mijn verf!”. In deze blog vind je mijn top 10 do’s & dont’s voor het puntgaaf afbakken van jouw stipwerk.

 

Stippen op papier

Stippen kan op allerlei ondergronden; van aardewerk tot papier, van glas tot textiel en hout. De techniek die ik uitleg, kan op allerlei materialen toegepast worden. Stippen op papier werkt iets anders dan op keramiek. Mijn kennis deel ik graag met je. In deze blog krijg je handige tips voor de papieren Stipstijl goodies.

 

Rand stippen

De rand van keramiek; begin je daar mee of stip je dat als laatste? Gebruik je een sjabloon of beschilder je het los uit de hand? En hoe zorg je dat je gelijkmatig uitkomt?In deze blog geef ik je graag wat handige tips om mooie stippen op de rand van een bord te zetten. 

 

Restruimte opvullen

Overgebleven witruimte van een oppervlak kan je opvullen met stippen. Dit hoef je niet te doen om mooi stipwerk te maken. Ik ben er zelf wél fan van. Ik vind het een heerlijk klusje. Het is eenvoudig én leuk om te doen. In deze blog zie je hoe je witruimte mooi opvult en krijg je leuke tips voor variaties.

Stipstijl_tip_gelijkmatige droging_transparante_verf

Egaal drogen van transparante verf

Door de zwaartekracht zal de verf in je stip iets zakken. Afhankelijk van de bolling van je keramiek, het formaat stokje waarmee je stipt en de hoeveelheid verf die je gebruikt, zie je bij transparante verf verschil in dekking. Het verschilt per kleur hoe groot dit effect is. Sommige mensen vinden dit effect juist leuk. Het is dus geen kwestie van goed of fout, maar een kwestie van smaak!

Wil je dat transparantere verf gelijkmatig opdroogt en dat de stip egaler is in dekking? Lees dan verder voor 6 tips. Probeer ze uit en kijk welke techniek voor jou, jouw voorwerp en patroon het prettigst werkt.

 

Materialen schoonmaken

Het staat wel artistiek en kleurrijk: stipstokjes en een mengpalet vol met opgedroogde verf. Toch stipt het het prettigst met schone materialen. Geregeld krijg ik de vraag hoe ik alles weer zo goed als nieuw krijg. In deze blog zie je hoe eenvoudig dat gaat.

Stipstijl_tip_gelijkmatige droging_transparante_verf

EHBSO – Eerste Hulp Bij Stip Ongelukken

Stippen is eenvoudig, laagdrempelig én verslavend om te doen. Binnen een mum van tijd heb je je servies omgetoverd met unieke stipkunst. Toch kan het zijn dat er eens iets mis of anders gaat dan de bedoeling is.

Het overkomt mij ook nog wel eens, ondanks al die jaren ervaring. Dat is geen punt want 9 van de 10 keer zijn foutjes eenvoudig op te lossen. Mijn motto is niet voor niets #hetkomtgoed

In deze blog lees je over de meeste voorkomende stip-ongelukken en wat je er tegen kunt doen.

 

Stipstijl sjablonen gebruiken

Sjablonen kun je zelf maken. In mijn boek Stippen. geef ik er tips over. Er zijn ook speciale Stipstijl sjablonen verkrijgbaar. Ik gebruik zelf 18 verschillende maten van 15 tot 100 mm om stippatronen op te bouwen.

Naar aanleiding van de vraag ‘Kan je eens laten zien hoe je sjablonen gebruikt voor je stippatroon?’ nam ik een video op met mijn belangrijkste tips voor het gebruiken van sjablonen.

Stipstijl_tip_gelijkmatige droging_transparante_verf

Sjabloon schadevrij verwijderen

Deze #stiptip gaat over sjablonen en het weghalen ervan. Misschien vind je dit spannend en ervaar je zelfs wel een adrelinekick.

Voor het maken van strakke ronde vormen op keramiek, gebruik ik sjablonen. Daarmee maak ik de basisstippen van mijn patroon. Ik stip het dus niet los uit de handHet sjabloon eraf halen kan een spannend klusje zijn als je het nog niet vaak gedaan hebt maar #hetkomtgoed. Geniet van dat eventuele adrelinekickmomentje.

 

Het midden van een bord vinden

Deze stiptip gaat over het midden van een bord vinden. Dat is vaak de basis van je patroon. Ik laat je een paar manieren zien.

Er zijn allerlei wiskundige methodes om het midden van een cirkel te vinden. Nu was wiskunde op de middelbare school nooit mijn beste vak. Ik geloof dat mijn hoogste cijfer voor wiskunde een 6,7 was. Je zult mij dan nu ook niet over passers en geodriehoeken horen. Dat gaat mij veel te ver. Die gebruik ik zelf ook niet bij het maken van stippatronen. Dit vind ik de makkelijkste manier om het midden van een bord te vinden.

Stipstijl_tip_gelijkmatige droging_transparante_verf

Papier schoonhouden

Heb je het ook al gehad, ben je lekker op papier aan het stippen, zit de onderkant ook onbedoeld onder de verf. Nu vind ik het zo z’n charme hebben als je ziet dat iets met de hand is gemaakt. Toch snap ik het ook als je je papier schoon wilt houden.

Bij mijn papieren goodies met voorbedrukt patroon, lopen de stippen door tot over de rand. Dat geeft risico op vlekken op de achterkant van het papier.

Ik heb een video voor je gemaakt waarin ik een handig #stiptip met je deel om die stippen op de rand mooi te zetten én waarbij de achterkant schoon blijft.

 

Bewaarflesjes gebruiken

Verf mengen kan op verschillende manieren, waaronder het gebruiken van een bewaarflesje.

Ik heb een video gemaakt waarin ik je stap-voor-stap laat zien hoe je een bewaarflesje en maatsticker gebruikt om verf in verhoudingen te mengen. Ideaal en eenvoudig. Je kunt zo veel mooie kleuren zelf maken zonder tig potjes verf te kopen.

Stipstijl_tip_gelijkmatige droging_transparante_verf

Grote stip zetten

Deze #stiptip gaat over het zetten van een grote stip. Kleine stippen zetten, dat gaat de meeste mensen prima af. Een mooie grote stip plaatsen, dát vinden sommigen wat uitdagender. Hoe houd je je stokje en zorg je dat de stip goed rond is? En waar let je op als je die grote stip in het midden van je cirkel zet? Ontdek het in de video.

 

Okergeel maken met Pébéo porseleinverf

Okergeel is een geweldige kleur om te gebruiken als je gaat stippen op keramiek. Het combineert fijn met roze en blauw tinten maar kan ook mooi gebruikt worden met oranje en rood. Deze tint is niet kant-en-klaar verkrijgbaar als porseleinverf, dus wordt het zelf mengen. Dit is eenvoudig én leuk om te doen. Hoe? Lees de blog.

 

Stipstijl_tip_gelijkmatige droging_transparante_verf
Stipstijl_tip_gelijkmatige droging_transparante_verf

Kerstballen stippen: zo doe je dat

Versier jij je huis dit jaar ook weer in Kerstsfeer? Dan mag een zelf gestipte kerstbal natuurlijk niet ontbreken. Misschien komt er een mooie boom te staan, een krans aan de deur en/of een mooie eye-catcher bij jou op tafel?

Om jou wat inspiratie te geven, deel ik graag wat tips met je om kerstballen te stippen. Die kan je namelijk ook gewoon stippen! In deze blog krijg je antwoord veel gestelde vragen en natuurlijk wat handige tips & tricks.

 

Meer tips

Wil je echt alles weten over de stiptechniek, meer handige tips krijgen en patronen stap voor stap volgen? Bekijk dan één van mijn boeken. Inmiddels heb ik drie boeken geschreven en een werkschrift uitgebracht die je helpen om prachtige stippatronen te maken.

Twee boeken zijn in de bestseller top 60 gekomen. Ze zijn allemaal voor elk niveau leerzaam en inspirerend. Elk boek bevat een schat aan informatie en veel toffe patronen. In het Stippen. d.i.y. inspiratieschrift ga je praktisch aan de slag en oefen je op papier in het schrift. Superleuk om te doen!

Bekijk alle boeken via de link en ontdek welke voor jou het meest geschikt is. Uiteraard kan je ook een exemplaar in de bibliotheek lenen.

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.