Terugblik op 2020

Stipstijl_Nienke_van_der_Zwan_diy_inspiratieschrift

Als de top 2000 op de radio te horen is, is het bij mij tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar. Ik vind het dan ook fijn om door mijn agenda te bladeren (yep, ik heb nog een old-school papieren versie) en stil te staan wat is geweest. Ik merk door uit te zoomen dat mijn favoriete momenten en lessen helderder worden en ik nog beter zie wat ik belangrijk vind. Misschien herken je dat; stilstaan helpt je vaak juist vooruit.

Ook reflecteer ik hoe het jaar voor mij als ondernemer van Stipstijl is geweest. In 2020 zijn er naast veel hoogtepunten ook een aantal moeilijke momenten en geleerde lessen geweest. Die deel ik ook met je. Veelal is puntsgewijs en met lekker veel foto’s.

Daarnaast vroeg ik mensen in de VIP stipster mail en op social media om mij hun favoriete stipmoment van het afgelopen jaar te sturen om te verwerken in deze blog. Ik kreeg veel reacties en foto’s. Het is zo leuk om resultaten te zien en ervaringen te horen. Wat zijn er veel stipverslaafden! Een paar van die momenten lees je in deze blog.

Iets dat ik geregeld hoor, is dat het stippen mensen ontspanning geeft en hen door moeilijke momenten helpt. Wellicht herken je dit. Ook bracht het mensen samen en zijn er bijzondere vriendschappen door ontstaan. Misschien is het stippen voor jou gewoon een hobby. Ook dat is geen punt natuurlijk. Het is allemaal oké.

Mijn hoogtepunten in 2020 – in willekeurige volgorde

 • De publicatie van mijn 2e boek Stippen. & kleur in juli – ik ben er zó trots op en dankbaar dat het zo goed ontvangen wordt.
 • Het project Dots of Hope – ruim 500 mensen kregen wekelijks een stukje van het patroon en stipten tegelijkertijd aan hetzelfde project.
 • Het maken en uitbrengen van Stippen. d.i.y. inspiratieschrift – super spannend (stippen ín het werkboek).
 • Exclusieve Stipstijldag bij de verffabriek van Royal Talens – een Sjakie en de chocoladefabriek gevoel.
 • Lanceren van papieren Stipstijl lijn – producten met voorbedrukte patronen waarop je kunt stippen.
 • Aannemen van mijn assistente Yvette – het is zó fijn om met haar samen te werken!
 • Mogelijkheden om online kennis te delen en workshops te geven, waaronder aan personeel van TU Delft.
 • Samenwerken met toppers als Sigrid (vormgeving), Hanneke (online advertising), Loes (website), Iep (fotografie) en natuurlijk de medewerkers bij Siza en Scalabor.
 • Publicaties in mooie tijdschriften als Vriendin, Landidee, Creeër magazine en AD.
 • Ruim 10.000 mensen op Instagram en bijna 9.000 op Facebook die mijn Stipstijl leven op social media volgen!
 • De gratis live workshop met patroon Dots of Light op instagram – erg tof om al die verschillende resultaten te zien.
 • 6e druk van mijn boek eerste boek Stippen. en 2e druk van mijn 2e boek!
 • Opbouwen van VIP stipster community met zo’n 2.800 creatievelingen.
Stipstijl_Nienke_van_der_Zwan_diy_inspiratieschrift
Patroon_Dots_of_hope_Stippen_stipstijl
Patronen_schilderen_stipstijl_kleurcombinaties_kaarten_stippen

Stipmoment van Elske

“Ik heb echt veel fijne stipherinneringen van dit jaar. Dat komt denk ik omdat ik alleen maar stip als ik er zin in heb en het leuk vind om te doen. Er schoten verschillende momenten te binnen; patroon #passiebloem die ik een paar keer cadeau gaf. Leuk om de juiste kleuren voor de juiste personen te bedenken. Het kringloopkannetje dat ik in een avond met m’n zussen stipte. Stippen met decals, dat vinden onze meiden ook leuk. Het uitdagende patroon #stipellips, tof dat dat lukte! Laatst de online stipsessie met patroon #beaublom. Dus genoeg!

Waar ik de meeste herinneringen aan bewaar is project Dots of hope. Samen met onze dochter Loïs stipte ik iedere week een stukje. Die momenten waren leuk, mooi en waardevol! Gewoon even gezellig samen met iets bezig. Er waren genoeg gekke dingen in die tijd en dit was steeds een leuk moment om naar uit te zien.

Ik vond de opbouw ook zo tof, het niet weten wat er precies gaat komen. En de gedachte dat er in die weken door veel meer mensen hetzelfde werd gestipt.”

Uitdagingen die ik in 2020 ervaarde:

 • Uiteraard heeft COVID-19 heel veel plannen in het water doen vallen. Er zijn veel events geannuleerd waaronder Creative Life, Megaworkshop Event en een beurs in Duitsland.
 • De vele fysieke workshops door heel Nederland en België die niet door konden gaan.  Ik mis het contact (en natuurlijk ook de inkomsten).
 • Twee stipreizen naar Spanje die verzet zijn naar 2021.
 • Onverwacht nieuws van Royal Talens over het beëindigen van Amsterdam Deco lijn, waaronder de fijne porseleinverf en de zoektocht naar het beste alternatief (begin 2021 informeer ik je meer hierover #hetkomtgoed),
 • Balans vinden tussen de vele schakelen, ideeën en het werk voor Stipstijl in combinatie met gezinsleven / thuisonderwijs en gemis van sociale contacten. Herkenbaar voor veel mensen in deze tijd denk ik.

Stipmoment van Karen

“Wat een memorabel moment daar op die bank met onze gestipte theepotten. Ik zal vertellen waarom. We hebben elkaar bijna een jaar geleden leren kennen tijdens de Stipstijl reis in Spanje. Dat was een feestje; met een gezellige groep mensen in een prachtige omgeving creatief bezig zijn. Er is daar een fijne vriendschap ontstaan tussen ons. Na de reis hebben we contact gehouden. Natuurlijk gaat het binnen onze stipladies appgroep vaak over kleurencombi’s, stippatronen, out of stock verf of theetipjes, maar nog veel vaker over persoonlijke dingen en onze eigen ups en downs.

We verheugden ons op onze tweede stipreis met Nienke naar Spanje. Maar helaas, iets met Corona enzo… En dus organiseerden we in september ons eigen stipweekend in Nederland. Vier dagen samen stippen en tussendoor veel bijpraten, koken/bakken en genieten. Met als eindproduct vier verschillende gestipte theepotten én weer een ongelooflijk mooie herinnering in onze vriendschap rijker.”

Stipstijl_stippatroon_LittleLights_varianten

Geleerde lessen in 2020 (of een opfrissing ervan):

 • Het leven is voor het grootste deel niet te voorspellen en maakbaar. Ik blijf waakzaam voor de afvink-kick en heb nog meer geleerd om mild te zijn voor mezelf #hetkomtgoed.
 • Ik zie mijn plannen nu als intenties. Lopen dingen anders, dan is daar vast een goede reden voor.
 • Good things take time. Achter de schermen werk ik aan een aantal projecten waarvan ik duim dat het gaat lukken en ik je gauw meer over kan vertellen.
 • Wandel je eigen pad en leef niet in angst.
 • Zakelijk kijken en niet te veel vanuit pleasend verlangen: zorgen voor gezonde verhouding omzet vs winst.
 • Investeren in samenwerking met vakmensen en professionele ontwikkeling blijft belangrijk en nuttig.
 • De tijd die ik achter de schermen besteed aan het ontwikkelen van content ook besteden aan het zichtbaar maken en promo. Of wellicht minder tijd aan creëren en meer aan lanceren.
 • Als je iets vraagt, is de kans groter dat je iets krijgt dan als je het niet doet (reviews, meningen, ervaringen)
 • Processen bij Scalabor strak houden. Afwijkingen, uitzonderingen maken en/of korte voorbereidingsstijd verhoogt risico op fouten.
 • Geleerde lessen direct opschrijven in een van mijn vele fijne notitieboekjes, zodat ik de volgende keer minder lang hoef na te denken over dit lijstje 😉

Stipmoment van Mariët

Voor mij zijn de stip highlights van dit jaar het heerlijk stippen onder de luifel van de caravan die in de tuin op onze boerderij stond. Mijn zoon had daar eerst in gebivakkeerd toen hij in quarantaine moest ivm zijn vriendin die als verpleegkundige corona had gekregen.

Daarna hebben we de caravan laten staan en heb ik er met vriendinnen, op afstand, heerlijk kunnen stippen in de buitenlucht. Ik heb er ook heerlijk gezeten met kinderen/jongeren die bij mij komen voor coaching. Elke keer weer mooi om te zien wat het doet met iedereen om samen creatief bezig te zijn. Genieten!

Dus nog altijd blij dat ik het stippen heb ontdekt en ook anderen enthousiast voor het stippen kan maken!

Stipstijl_stippatroon_BeauBlom_varianten

Bij stilstaan hoort (vind ik) dankbaar zijn: ik ben dankbaar het plezier dat mensen ervaren tijdens het stippen, voor de vrijheid die er is om te doen wat ik graag doe en voor iedereen die mij leert te groeien als individu, moeder, vriendin en ondernemer.

Sta jij ook weleens/genoeg stil om terug te kijken, keuzes te maken en dankbaar te zijn? Laat het me weten.

Volgende maand deel ik wat de plannen* voor 2021 zijn. 

* zover dat mogelijk is – iets wat we allemaal geleerd hebben in 2020 is dat het leven niet maakbaar is. Houd vertrouwen #hetkomtgoed.