Terugblik op dé dot along van 2021: Dots of Freedom

Eens per jaar organiseer ik een exclusieve ‘dot along’ waaraan iedereen kan meedoen. De dot along is een verrassingsproject dat je samen met andere stippers beleeft, terwijl je het toch thuis en op jouw eigen moment ervaart. Deelnemers kregen over een periode van vijf weken elke week een stukje van een nieuw stippatroon. Dit jaar genaamd Dots of Freedom. Het patroon had ik zo ontworpen dat het voor elk niveau te volgen was. Een exclusieve vaas voor de stippers met meer ervaring of mensen die van een uitdaging hielden. En een light variant voor startende stippers. Dit voorjaar was de start en er deden meer dan 500 mensen mee: het was geweldig!

Deelnemers kregen tot 1 september toegang tot een exclusieve leeromgeving en een besloten groep op Facebook. In deze blog vind je een korte terugblik op de dot along, een aantal reacties én resultaten van deelnemers én natuurlijk het eindbedrag wat ik namens alle stippers kan doneren aan Amnesty International.

Hoogtepunt

Voordat deelnemers het eerste deel van het patroon toegestuurd krijgen, gaat er een lange tijd en aardig wat voorbereiding aan vooraf. Van keramiek selecteren, patroon ontwerpen en laten testen, kleurcombinaties maken, vormgeven van het drukwerk, de leeromgeving inrichten en natuurlijk het lanceren zodat mensen zich kunnen inschrijven. Allemaal dingen waar ik blij van word. Meer dan 500 mensen deden er dit jaar mee. Het hoogtepunt voor mij is het feit dat zoveel stippers zich met elkaar verbonden voelden, nieuwe technieken hebben geleerd en/of meer vertrouwd zijn geraakt met het stippen én dat zij nu een prachtig uniek stipwerk hebben; een tastbare herinnering aan een bijzondere tijd. Had ik al eens gezegd dat ik vind dat ik de leukste baan in de wereld heb?!

Dit vonden de deelnemers

Nu is mijn mening over het project deels ondergeschikt. Natuurlijk moet ik er zelf in de eerste plaats plezier aan beleven, maar de grootste voldoening zit in de positieve reacties van deelnemers. Aan het eind van de dot along heb ik alle deelnemers gevraagd om hun mening te delen. Door het invullen van een korte anonieme vragenlijst kreeg ik beter beeld van wat ik nog kan leren om mijn activiteiten verder te verbeteren.

Het gemiddelde cijfer wat gegeven werd voor het gehele project is een 9,2! Iets waar ik trots en enorm dankbaar voor ben. Uit de reacties kwamen geen schokkende leerpunten. Naast een aantal goede suggesties, vooral heel veel lof en enthousiasme. Super fijn. En door de reacties, ideeën en tips kijk in nu al uit naar de dot along van volgend jaar!

Reacties en eindresultaat

Op de vraag wat hen het meest bijblijft van deze dot along, antwoorden de deelnemers o.a. het volgende:

“Was leuk om te weten dat je met zoveel tegelijk met hetzelfde bezig bent. En allemaal worden ze anders!” Marianne Köhlen

“Het heerlijke gevoel als ik weer een deel af had. En dat je dan terugkijkt naar de voorgaande stappen op foto’s, zo leuk! Ik wilde altijd al een vaas stippen; die wens is nu ingewilligd. Te gek dus!” Marieke Kat-Labots

“Kleurrijk en vrolijk project, het was steeds weer een verrassing wat er zou komen. En de vormgeving was echt heel leuk! “Marloes de Jong

“Ik vond het een leuk project doordat je het gevoel krijgt dat je het niet alleen doet. En ik vond de verassing van het eindresultaat ook leuk! Tussentijds heb ik veel gespeculeerd over hoe het eindresultaat zou worden.” Kirsten van der Meiden

“Elke week lekker afschakelen en even gewoon bezig zijn met stippen. Daarnaast is Nienke een inspiratiebron voor mij. Erg leuk hoe zij met haar volgers omgaat.” Izy Theunissen

Opbrengst Amnesty International

Van elke deelname aan Dots of Freedom én verkoop van het patroon doneer ik één euro aan Amnesty. Elke bijdrage helpt slachtoffers wereldwijd. Met donaties onderzoekt de stichting de schendingen van rechten en brengen de buitenwereld op de hoogte. Met rapporten, lobby, acties en campagnes oefenen ze voortdurend druk uit. Belangrijk werk dus.

Alle deelnemers hebben de gelegenheid gekregen om de donatie te verdubbelen. In totaal is er tot 1 september een bedrag van € 793 gedoneerd aan Amnesty. Echt té gek. Iedereen onwijs bedankt voor je betrokkenheid!

Stip mee

Heb je de dot along dit jaar gemist maar wil je tóch graag patroon Dots of Freedom stippen? Dan kan! In mijn webshop vind je de volgende producten:

Laat je stipwerk zien!

Heb je het patroon gestipt? Deel je werk met de hashtag #mijndotsoffreedom en #stipstijlvirus en tag @stipstijl. Ik vind het leuk om te zien wat je maakt en deel geregeld stipwerk via social media om anderen te inspireren.

Meld je aan voor dot along 2022

Wil je volgend jaar ook meedoen met een nieuwe dot along? Hoor je als eerste wanneer de volgende editie is? Ontvang je graag extra korting op je deelname? Schrijf je dan in voor de interesselijst via deze link.

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.