Gastblog Elske: hoe het is om te teststippen voor Stipstijl

Ik begin met een klein stukje uit het nieuwste boek van Nienke: Stippen. de kids editie.

‘Mijn teststippers …, Loïs, … Dank jullie wel! Jullie tips zijn onmisbaar geweest.’ En iets verder wordt Loïs haar naam nog een keertje samen met mijn naam genoemd. Om mij te bedanken voor de ‘puntjes op de i’ bij de teksten. Ik vind het heel bijzonder om zomaar ineens onze namen in dit mooie boek te zien staan!

Misschien ben je benieuwd hoe ik teststipper voor Stipstijl ben geworden. Ik deel mijn ervaring met je in deze blog.

Gedeelde hobby

Iets meer dan drie jaar geleden volgde ik een workshop stippen op keramiek bij Nienke. En eigenlijk wist ik al bij het uitzien naar de workshop dat ik dit een hele leuke nieuwe hobby zou gaan vinden. Niets bleek minder waar! Het duurde maar een paar maanden voordat ook mijn dochter Loïs (toen 8 jaar) de smaak te pakken kreeg. Het is een gedeelde hobby geworden, die ons al heel wat uurtjes gezelligheid en plezier heeft opgeleverd.

Nienke lanceerde op een gegeven moment de VIP stipstermail. Ik ben een trouwe lezer vanaf het eerste uur. De mails zijn altijd zo leuk met bruikbare info en mooie verhalen. Toen ik op een gegeven moment een oproep las voor gastbloggers, mailde ik Nienke. Het leek me leuk om eens mijn ervaringen te delen. Afgelopen voorjaar schreef ik een blog over stippen op stenen.

Al het stipwerk deed ik toen grotendeels met Loïs. Dat was Nienke opgevallen. Ze belde me op en vertelde toen nog ‘top-secret’ dat er een nieuw boek zou komen. Ze vroeg of Loïs en ik zin en tijd hadden om een patroon te testen voor het boek. Daar hoefden Loïs en ik maar heel kort over na te denken. Wat superleuk deze vraag. Uiteraard!

Eerste testpatroon

We kregen het patroon Cadeaudoosje als eerste om te testen. Wat is dat een ervaring. Het stipt zo anders! In plaats van een prachtig uitgewerkt patroon met illustraties kregen we nu een eenvoudig word-bestand met daarin stap voor stap uitleg en een foto van dat deel van het patroon. Duidelijk anders dan het eindresultaat en dat we gewend waren.

Waar we normaal gesproken nog wel eens vluchtig lezen wat we moeten doen en direct willen starten met stippen, keken we tijdens het testen heel precies. Klopt de tekst, is de volgorde logisch en is het écht duidelijk waar de stippen gezet moeten worden? Kan er iets weg of moet er misschien nog iets toegevoegd worden om het eenvoudiger te maken? Ook houden we bij hoelang we over het stippen doen. Af en toe werd gericht onze mening gevraagd. Zoals ‘Welk woord is voor kinderen duidelijker: een centrumstip of een middenstip?’

Vooral heel kritisch en alert zijn, dat is wat Nienke vraagt. Het is superhandig dat Loïs meedenkt-, en stipt. Zíj is tenslotte doelgroep voor het nieuwe boek. Waar ik iets duidelijk vind, kon Loïs er soms nog wel een vraag over hebben. Na het leuke cadeaudoosje gestipt te hebben, stuurden we het patroon met onze bevindingen weer terug naar Nienke. Loïs stipte dit doosje voor haar zus Lieke. Ze stipte de naam van Lieke in het doosje. Nienke nam dit idee over. Voor Loïs is het zo leuk om dat nu in het boek terug te zien komen als tip.

Anders, maar nog steeds leuk

Als tester stippen is heel anders. Maar zeker niet minder leuk. Dat vinden we allebei. Dus toen Nienke vroeg of we het patroon van de stenen ook wilden testen, zeiden we daar ook ja op. Stenen hadden we al genoeg gestipt, maar toen zonder een ‘test-blik’. Het leverde weer een paar leuke stenen voor Loïs en broertje Sil (6) op.

Een onverwachte vraag

Als laatste patroon voor het boek kregen we de houten Spaarpot. Supertof patroon om te testen. En inmiddels hadden Loïs en ik wat vaardigheid opgedaan met de voorgaande patronen. Teststippen is het nieuwe stippen geworden. Niet meer alleen maar lekker ontspannen bezig zijn, maar ondertussen aantekeningen maken, nadenken over taalgebruik, of iets anders of beter kan en de tijd bijhouden. Wat ook speciaal is, is om al iets in huis te hebben, waarvan de rest van stippend Nederland nog niets vanaf weet!

Nienke kwam vervolgens met nog een heel onverwachte, maar leuke vraag: of Loïs en ik als één van de weinigen samen het hele boek wilden doorlezen voordat het naar de vormgever zou gaan? Natuurlijk!

Het was een grote, leuke klus! Voor het gemak hadden we alles uitgeprint en al snel een systeem bedacht. Ik las het eerst en maakte wat aantekeningen op het blad. Vervolgens las Loïs de bladzijde ook en bekeek het met de ogen van een 11-jarige. Er kwamen nog regelmatig wat vragen en opmerkingen. Die gaven we allemaal weer door aan Nienke. Wij vonden het erg bijzonder om het proces van het maken van een boek van zo dichtbij mee te maken. Er komt zoveel bij kijken!

Het grote wachten

Na ons werk was Nienke nog met een team bezig met de vormgeving en fotografie. Voor ons begon toen al het Grote Wachten. Soms kwam er even een leuke vraag tussendoor over bijvoorbeeld de voorkant van het boek. Of checkten we de foto’s met gestipte items van Loïs en Sil met de namen en leeftijden. We kregen af en toe een enthousiaste update van Nienke. Dan sprak ze een voice app in ‘het boek wordt zó mooi!’. Dat maakte het wachten niet makkelijker. Ik vond het erg leuk om in de aanloop naar de boeklancering verschillende keren te horen te krijgen: ‘Elske, er komt een nieuw stippen-boek. Eentje gericht op kids. Echt wat voor jullie!’ Ik kon dan vertellen dat we er aan meewerkten, zo speciaal!

Ook wij keken lang uit naar dinsdag 8 november: de dag dat we het nieuwe boek zelf in handen kregen. Het was een fantastisch moment om het samen met Loïs uit te pakken en door te bladeren. Om de patronen nu prachtig uitgewerkt terug te zien. Om gemaakte opmerkingen terug te zien. Om de getekende versie van Loïs te zien. Om het dankwoord te lezen. Om gewoon het boek in handen te hebben! En uiteraard om nu lekker aan de slag te gaan met de andere patronen. Want ook al hadden we die al een soort van in huis, zo uit het boek stippen, stipt toch wel heel lekker ontspannen!

Loïs aan het woord

‘Het allerleukste patroon om te testen vond ik de spaarpot. Ik vond dat een leuk patroon, omdat je heel vaak hetzelfde moet doen. Toch moet je ook kijken waar je de spaarpot kan vasthouden en waar je hem kan neerleggen. Daarom was hij ook wel moeilijk, maar wel superleuk.

Soms had ik even geen zin om het boek door te lezen, omdat het veel werk was. Maar ik heb het overleefd gelukkig. Het was wel lastig soms om echt goed te kijken of de zin klopt en of het duidelijk is, maar dat is ook wel weer leuk. Nu vind ik het fantastisch om het boek te lezen en veel dingen te herkennen. Het tekeningetje van mijn hoofd (blz. 28) vind ik echt heel erg leuk. Ook vind ik het zeker leuk dat het cadeaudoosje, de steen en de spaarpot van mij er in staan. Als Nienke mij nog een keer zou vragen om zoiets, zou ik zeker ‘ja’ zeggen!’

Samenvattend: het is superleuk en leerzaam om teststipper te zijn. Het moeilijkste is om je mond te houden en niet aan anderen te laten zien waar je druk mee bezig bent!

Over de gastblogger:

Ik ben Elske (40) en vind het super leuk om voor Stipstijl te schrijven. Ik houd ervan om allerlei dingen te maken. Vaak zit ik te haken of te breien, maar één van m’n andere leuke hobby’s is stippen. Dat wilde ik al heel lang eens proberen, maar de gedachte ‘nóg een hobby’ zorgde voor wat uitstel. Tot begin 2019. Toen volgden mijn zussen en ik een workshop bij Nienke en dat was heel leuk! Sinds die tijd zijn er al aardig wat bordjes, potjes en vaasjes gestipt.

Verder houd ik van Jaco, mijn man, en van onze drie kinderen Lieke, Loïs en Sil. Bloemen, natuur, buiten zijn, hardlopen, kleur, onze gepimpte caravan en kringloopgelukjes maken me ook erg blij.

Ik zal schrijven over dingen die ik ontdekt heb tijdens het stippen, mijn ervaringen en mijn lessen. Hopelijk lees je mijn blogs met plezier. Heb je een vraag voor me, stuur gerust een mail naar info@stipstijl.nl. Dan komt het bij mij terecht. Op Instagram ben ik te vinden via @bij.elske

Heb jij ook interesse om als gastblogger of -vlogger voor Stipstijl aan de slag te gaan?
Kijk dan hier voor meer informatie.

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.