Kleuren stippen

Zo maak je een nieuwe kleurencombinatie

Vind jij het ook lastig om kleuren te bepalen voor je stipwerk? Twijfel je weleens welke kleuren mooi bij elkaar passen? Weet dat je niet de enige bent. Er veel mensen zijn die het maken van kleurencombinaties één van de meest uitdagende onderdelen vinden om te starten met stippen.

Mijn kennis deel ik graag met je. Stippen en ook kleurencombinaties maken is zó leuk om te doen! Geregeld deel ik tips om het stippen makkelijker, mooier en/of leuker te maken. Dit keer ontvang je tricks om kleurencombinaties voor je stippatroon te maken.

Je krijgt zo een opdracht die je helpt bij het bepalen van je kleuren. Ik doe een beroep op je zintuigen en daag je uit om vanuit je fantasie kleurencombinaties te bedenken. Ook vertel ik over een nieuw en handig hulpmiddel – de Stipstijl Kleurencombinatie Maker.

Heb je de #stiptip toegepast en/of de Kleurencombinatie Maker gebruikt? Deel je resultaat dan met me op Instagram en gebruik de hashtag #stipstijlvirus en tag @stipstijl. Vind ik leuk!

Kleuren stippen opdracht: nieuwe combinatie maken

Ik wil je uitdagen om met nieuwe kleuren te stippen. Daarom deze opdracht. Bedenk een woord of zin en beeld dit je helemaal in. Ga er even voor zitten en doe je ogen een paar minuten dicht. Echt even doen hoor, want dan kan je het beter voor je zien. Welk woord of zin komt er direct in je op? Wat zie je? Welke kleuren horen erbij?

Maak hier een moodboard van door bijvoorbeeld plaatjes uit tijdschriften uit te knippen, cadeaupapier af te scheuren en/of stukjes stof op te plakken. En voila, kies de kleuren die je het meest aanspreken en gebruik deze voor je volgende stipproject.

Denk je bij deze oefening alleen maar aan de witte was die nog gedaan moet worden? Of vind je het lastig om een woord te bedenken? Denk dan eens aan:

  • vrijheid
  • de perfecte lentedag
  • een wandeling in de natuur
  • de onderwaterwereld
  • je favoriete drankje of gebakje
  • een boeket waar je blij van wordt
  • je droombestemming en/of specifiek land

Online kleurinspiratie opdoen

Wil je online kleurinspiratie opdoen? Check mijn account op Pinterest of ga naar design-seeds.com. De special Kleurgids van vtwonen is ook een aanrader. En zoek op Instagram eens naar #colorpalette of @awsmcolor.

Wil je geïnspireerd raken door de kleuren die andere stippers voor hun stipwerk hebben gebruikt? Kijk dan naar #stipstijlvirus. Er zijn al meer dan 10.000 foto’s met die hashtag gedeeld.

Probeer dit ook eens

Iets doen dat je anders niet doet. Dat is soms spannend, maar werkt altijd verfrissend. Ik daag je daarom uit om een kleur te kiezen die je niet zo gauw zou gebruiken. Combineer het met kleuren waar je wél blij van wordt. Je zal verrast worden van het resultaat.

Handig hulpmiddel kleuren stippen: de Kleurencombinatie Maker

Naast de opdracht om nieuwe kleurencombinaties te bedenken, kan je ook dit nieuwe hulpmiddel gebruiken. Met de Kleurencombinatie Maker ontdek je eenvoudig nieuwe kleurencombinaties die je kunt gebruiken voor je stipproject.

Pak je potjes verf erbij en maak vier, vijf of zes verschillende combinaties, allen met één basiskleur. Terwijl je bezig bent, creeer je een overzicht van gebruikte kleurcodes. TIP: Schrijf je met een pen de kleurcode op de kaart? Gebruik dan een permanente markeerstift of een porseleinstift. Dat hecht beter.

De Kleuren-combinatie Maker bevat een matrix om stippen op te zetten en duidelijke instructies. Het is geprint op speciaal papier dat een dun mat laminaatlaagje heeft. Hierdoor kun je natte verf vlekkeloos met een wattenstaafje weghalen of corrigeren.

Het is geschikt voor allerlei verfsoorten, ook porseleinverf. De verf hecht mooi aan het papier; dit is écht ideaal.

Er is een kaart voor 4, 5 en 6 kleurencombinaties. En een voordelige set van 9 kaarten. Gebruik je meerdere kaarten? Dan heb je altijd je eigen kleurinspiratie bij de hand. Super handig!

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.