10 tips voor het maken van stippatronen
op bolle voorwerpen

Hopelijk heb je al ontdekt hoe leuk en ontspannend stippen is. En ook hoe je eenvoudig in een korte tijd allerlei dagelijkse voorwerpen zó omtovert tot unieke stipkunst.

Inmiddels heb ik jarenlange ervaring met het ontwerpen van stippatronen, workshops gegeven aan duizenden mensen in Nederland en daarbuiten en heb ik diverse materialen ontwikkeld die het stippen prettiger, leuker en ook mooier maken.

Met veel plezier deel ik mijn favoriete stiptips met jou, zodat ook jouw stipwerk steeds mooier wordt en je veel plezier aan het stippen beleeft.

Dit doe ik via social media (volg je me al op Instagram, Facebook en Pinterest?), maar ook op YouTube en natuurlijk altijd als eerste aan de VIP stipsters, mensen die op mijn mailinglijst staan.

Misschien wil jij ook wel een mooi gestipte vaasje in huis, maar vind jij het stippen op bolle voorwerpen nog wat lastig of spannend.

Hieronder krijg je 10 top tips voor als je aan de slag wilt gaan op bolle voorwerpen. Wellicht heb jij nog wel een blanco mok of vaasje in huis en stip jij zo dadelijk een uniek exemplaar. Stel dat je geen blanco bol voorwerp in huis hebt, dan vind je onder aan de pagina geschikt keramiek uit de Stipstijl shop. Ook zie je een aantal patronen ter inspiratie.

 

10 handige tips voor het stippen op bolle voorwerpen

1. Bepaal het patroon

Kijk bij het kiezen van je patroon naar de vorm en bolling van je keramiek. Cirkels kunnen vervormd lijken als je een groter sjabloon gebruikt dan de bolling of holling van de keramiek. Kies daarom een patroon en maten sjablonen die passen bij de vorm van de keramiek.

2. Plak de grootste sjablonen eerst op

Met de opbouw van het stippatroon werk je van buiten naar binnen toe. Je begint dus met de grootste sjablonen.

3. Meet nauwkeurig

Neem de tijd om een gelijkmatige verdeling tussen de sjablonen te krijgen. Meet de afstand tussen sjablonen nauwkeurig op met een meetlint en gebruik de hulplijnen op sjablonen.

4. Gebruik kleefgum en/of washi tape

Plak sjablonen vast met kleefgum en/of washi tape op de plek waar het de meeste plakkracht nodig heeft. Dus zoveel mogelijk op de bolling van de keramiek. Dan vormt het sjabloon zich mooi rondom de bolling.

5. Vouw grotere sjablonen dubbel

Laat je sjabloon los? Zorg dat de ondergrond goed ontvet is, vouw sjablonen eerst een keer dubbel in de richting van de bolling en gebruik eventueel wat extra tape of kleefgum.

6. Zo houd je bolle voorwerpen vast

Bolle voorwerpen houd je het makkelijkst vast door met je vrije hand in de opening van het bolle voorwerp te gaan. Houd je elleboog op tafel of leun met de onderkant van je armen tegen de rand van de tafel aan. Met je stiphand probeer je steun te vinden op de rand of onderkant van de keramiek of op een sjabloon. Als verf opgedroogd is, kan je daar ook steun vinden.

Sommige stippers vinden het fijn om (grotere) bolle voorwerpen in kleinere delen te stippen en gebruiken een kersenpitkussen om het voorwerp in te leggen voor stabileit.

7. Zorg voor gelijkmatige droging

Let op dat je niet te veel verf gebruikt en zorg voor een gelijkmatige droging van de verf. Met grotere maten stipstokjes en sterkere bolling heb je meer kans dat je verf minder gelijkmatig opdroogt.

Bij het gebruik van stipstokjes met stipmaat 6 of kleiner, heb je minder kans op druipers dan wanneer je stipstokjes met grotere maten gebruikt.

8. Check verschil tussen dekkende en transparante verf

Door de zwaartekracht zal de verf in je stip iets zakken. Afhankelijk van de bolling van je keramiek, het formaat stokje waarmee je stipt en de hoeveelheid verf die je gebruikt, zie je bij transparante verf verschil in dekking. Het verschilt per kleur hoe groot dit effect is. Sommige mensen vinden dit effect juist leuk. Het is dus geen kwestie van goed of fout, maar een kwestie van smaak!

Wil je dat transparantere verf gelijkmatig opdroogt en dat de stip egaler is in dekking? Lees dan deze aparte blog met tips.

9. Voorkom dat je natte verf aanraakt

Het klinkt als een open deur, maar de uitdaging bij bolle voorwerpen is het voorkomen dat je met je vingers in natte verf komt. Als je bij de hoogste kant van je keramiek begint met stippen en naar beneden toewerkt, verklein je het risico. Raak je toch natte verf aan? Geen stress. Gewoon de verf iets weghalen met een wattenstaafje en de stip(pen) opnieuw zetten.

10. Sla een sjabloon over

Om een escape in te bouwen, kan je eerst om sjabloon één stippen en dan de sjabloon aan de andere kant. Zo kan de verf drogen en voorkom je dat je met je vingers in natte verf komt. Ook kan je de tussenliggende sjablonen nog iets verschuiven, mocht dat nodig zijn.

Stipinspiratie

Hieronder zie je een collage van foto’s van deels stipwerk van anderen en deels van mijzelf.

Patronen die je o.a. op bolle voorwerpen kan stippen zijn; Dots of Freedom, Mooie Mok, Toffe Theepot, Punt Parade, Sierlijk Simpel en Dots of Light. Soms is een deel van het patroon gebruikt. Zelfbedachte stippatronen zijn er natuurlijk ook.

In de meeste gevallen is het stipwerk gemaakt met Pébéo porseleinverf.

Deel jouw resultaat

Heb je wat aan deze blog gehad en een #stiptip toegepast? Deel je resultaat dan op Instagram en gebruik de hashtag #stipstijlvirus en tag @stipstijl. Vind ik leuk!

Heb jij nog een tip die niet in het rijtje staat? Deel het gerust met mij. Wellicht stip jij weer anders. Iedereen is leraar en leerling. Mail jouw tip naar info@stipstijl.nl

Toppers uit de Stipstijl webshop

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.