Stiptip: Restruimtes van keramiek opvullen

Overgebleven witruimte van een oppervlak kan je opvullen met stippen. Dit hoef je niet te doen om mooi stipwerk te maken. Ik ben er zelf wél fan van. Ik vind het een heerlijk klusje. Het is eenvoudig én leuk om te doen. In deze blog zie je hoe je witruimte mooi opvult en krijg je leuke tips voor variaties.

Ik heb jarenlange ervaring met het ontwerpen van stippatronen, workshops gegeven aan duizenden mensen in Nederland en daarbuiten en heb materialen ontwikkeld die het stippen prettiger, leuker en ook mooier maken. Mijn kennis deel ik graag met je.

Deze blog is om je te helpen de mogelijkheden van het stippen te ontdekken. Wil je meer tips en zelf oefenen aan de hand van een werkboek? Koop dan het Stippen. d.i.y. Inspiratieschrift.  Hierin kan je eindeloos oefenen, nieuwe patronen stippen en inspiratie verzamelen. Leer de basistechniek, ga aan de slag met meer dan 30 opdrachten en maak toffe goodies. De opdrachten zijn voor elk niveau en geven je veel nieuwe inzichten!

Veel stipplezier! Liefs Nienke

Wel of niet opvullen?

Als je het mooi vindt, kun je de overgebleven witruime van je keramiek (of andere ondergrond) opvullen. Het hoeft niet, dit is afhankelijk van wat jij mooi vindt. Bij vazen vind ik het bijvoorbeeld altijd een heerlijk klusje om te doen. Een theetipje laat ik gerust een stuk leger. Je kunt de ruimte tussen de cirkels ook opvullen, maar witruimte geeft je patroon evenwicht. Houd hier dus rekening mee.

Wil je opvullen? Bepaal dan eerst de kleur die je gebruikt. Dit is belangrijk voor het eindresultaat. Hoe sterker het kleurcontrast met je basisstippen, hoe beter je de cirkels van je patroon ziet. Kies je opvulkleur dus zorgvuldig.

Je kunt ook eerst een klein stukje stippen en de verschillende kleuren naast elkaar proberen. Je ziet gauw welke kleur het beste is. Vaak is dat je eerste ingeving. Stippen die je niet zo mooi vindt, krab je als de verf droog is eenvoudig weg met een punt van een stokje.

Opvullen in twee stappen:

1: Zet willekeurig stippen op het oppervlak. Het is het makkelijkst om in een hoek of aan de rand te beginnen. Stip rustig de restruimte vol. Ik gebruik daarvoor vaak stokje Ø2 of Ø3, afhankelijk van het formaat van het oppervlak. Zet de stippen zo dicht mogelijk tegen elkaar aan, zonder dat ze elkaar raken en de verf kan doorlopen. Soms gebruik je meer druk en meer verf, afhankelijk van de ruimte die er is. Stippen mogen verschillende formaten hebben. Dat is niet erg maar juist speels. Laat de stippen opdrogen voordat je stap 2 toepast.

2: Als de verf droog is, vul je het vlak verder op. Zet tussen alle kieren stippen met stokjes Ø1 en Ø0.5. Speel met hoeveelheid verf en druk die je met je stipstokje geeft. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar hoe meer stippen je zet en hoe meer je het oppervlak opvult, hoe rustiger het wordt. Kijk maar eens naar dit voorbeeld.

Stap 1

Stap 2

Opvulstippen oefenen en variaties maken

Pak een blanco kaart of een leeg bordje om het opvullen te oefenen. Voor deze oefening gebruikte ik deze blanco kaarten met een gelamineerd laagje. Hierdoor kan je natte verf nog vlekkeloos weghalen met een wattenstaafje. Je kunt een kleiner vlak maken door met washi tape kaders te maken. Daarbinnen stip je. Het fijnst vind ik om met deze kunststof stokjes te stippen.

Variaties

1: Vul een vlak met de eerste stap. Gebruik één hoofdkleur en verschillende maten stipstokjes. Vul de restruimte op met een andere nuance of een contrasterende kleur zoals bij foto 1.

2: Vul het vlak voor stap één met meerdere kleuren en maten stipstokjes. Gebruik voor de tweede stap één kleur (foto 2). Deze opdracht kan je nogmaals doen maar dan omgekeerd. Gebruik meerdere maten stipstokjes en stip voor stap één met één kleur verf. Gebruik voor stap twee meerdere kleuren.

3: Ook leuk om mee te experimenteren: opvullen met verschillende maten en een verloop van licht naar donker of andersom (foto 3). Begin je aan de rand of juist vanuit het midden?

Variatie 1

Variatie 2

Variatie 3

Tips bij het opvullen

  • Zorg voor duidelijke kleuren en kaders als je veel verschillende kleuren en verschillende verdiepingsstippen gebruikt, zodat je cirkelpatroon nog wel goed zichtbaar blijft.
  • Maak tijdens het stippen regelmatig je stipstokje schoon aan een doekje, zodat er niet te veel verf aan de zijkant van het stokjes zit.
  • Zie je bij het opvullen op keramiek dat stippen iets te dicht tegen elkaar aankomen en loopt de verf in elkaar door? Laat het gewoon opdrogen en krab het weg met een puntje van een stipstokje als de verf droog is. Zet dan de opvulstippen opnieuw.
  • Je werk mag ook best imperfecties hebben. Dat maakt het juist echt! Wist je dat makers in diverse landen expres voor foutjes in hun werk zorgen? Zij vinden: perfectie is voor God, niet voor mensen. Mooi motto toch?
Stipstijl_Nienke_van_der_Zwan_diy_inspiratieschrift

Deel jouw resultaat

Heb je wat aan deze blog gehad en mijn #stiptip toegepast? Deel je resultaat dan op Instagram en gebruik de hashtag #stipstijlvirus en tag @stipstijl. Vind ik leuk!

Wil je meer tips over het stippen?

Ik hoop dat je veel hebt aan deze blog. Wil je meer praktische tips, eindeloos oefenen, nieuwe patronen stippen, inspiratie verzamelen en aan de slag met meer dan 30 opdrachten? Bekijk dan dit Stippen. d.i.y. Inspiratieschrift. De opdrachten zijn voor elk niveau en geven je veel nieuwe inzichten!

Het schrift kost € 15. Inclusief toegang tot bonusdeel op mijn site met extra tips.

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.