Handige tips voor Pébéo porseleinverf

Wellicht heb je het al ontdekt: vanaf nu vind je ook de populaire porseleinverf van het Franse merk Pébéo Porcelaine 150 in mijn webshop. In mijn eerdere blog heb je kunnen lezen dat Royal Talens de productie van Amsterdam Deco lijn heeft beëindigd. Ik heb nog een voorraad porseleinverf in mijn webshop, al worden de schappen steeds leger.

Natuurlijk startte ik toen ik het nieuws hoorde direct met het onderzoeken van de beste alternatieven porseleinverf. Dit loopt constant door. Wie weet dat er op termijn nog andere verf toegevoegd wordt aan de webshop. Hoe dan ook, Pébéo is vanaf nu met bijna 50 (!) verschillende kleuren opgenomen in de Stipstijl collectie!

Pébéo verf heeft een prachtig uitgebreid kleurenpalet, hecht mooi op de keramiek en heeft ook andere eigenschappen. In mijn boeken staat er al e.e.a. over geschreven. In deze blog geef ik je graag een uitgebreidere update met wat handige tips.

Misschien ben je ook, net als ik, helemaal gewend aan de eigenschappen van Amsterdam porseleinverf en vind je het wat spannend om met nieuwe verf te werken. Ik kan me zo voorstellen dat je wat vragen hebt. Ik help je graag en geef antwoord op veelgestelde vragen. #hetkomtgoed

De theepot die je op de foto hieronder ziet, is met zowel Amsterdam Porcelain als Pébéo gestipt. Het patroon en de gebruikte kleurencombinatie vind je in mijn boek Stippen. & kleur.

Kan ik verschillende merken porseleinverf door elkaar gebruiken?

Jazeker! Ik werk al jaren met Amsterdam Porcelain en Pébeó Porcelaine 150. Ik ben gewend om kleuren onderling te mengen en samen op één voorwerp te gebruiken. Je kunt individuele merken op elkaar gebruiken en ook door elkaar mengen.

Kan ik twee merken tegelijkertijd afbakken?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kan je dus afhankelijk van de bakinstructies verschillende merken porseleinverf tegelijkertijd gebruiken. De baktemperatuur en duur van Pébéo en Amsterdam ligt dicht bij elkaar. Voor Amsterdam Porcelain: 45 minuten bakken op 150 °C. Voor Pébéo Porcelaine 150: 35 minuten bakken op 160 °C. Ik merk niets bijzonders als beide merken gecombineerd worden en houd altijd de laagste temperatuur en langste baktijd aan.

Tip: Let er altijd op dat de oven niet op grillstand staat en gebruik een oventhermometer voor de nauwkeurigheid.

Er ontstaan soms luchtbelletjes in mijn stippen. Wat doe ik hiermee?

Het ene merk geeft meer kans op luchtbellen dan de ander. Bij o.a. Pébéo ontstaan ze wat sneller dan Amsterdam. Daar is niet veel aan te doen, maar je kunt wel een paar richtlijnen aanhouden om ze zoveel mogelijk te voorkomen. Probeer bij het mengen zo min mogelijk te schudden, maar roer de verf zachtjes. Laat de verf dan even staan. Prik tijdens het stippen eventuele belletjes in natte verf door met een klein puntje van een stokje.

De verf droogt niet gelijkmatig op. Wat kan ik doen om het egaler te krijgen?

Door de zwaartekracht zal de verf in je stip altijd iets zakken. Afhankelijk van de bolling van je keramiek, het formaat stokje waarmee je stipt en de hoeveelheid verf die je gebruikt, zie je bij transparante verf verschil in dekking. Pébéo is wat dunner en transparanter in gebruik in vergelijking met Amsterdam. Sommige mensen vinden dit effect juist leuk.

Wil je dit effect minimaliseren? Stip dan kleine oppervlakken en kantel de ondergrond constant terwijl de verf droogt. Je kan ook twee keer met dezelfde kleur en maat stipstokje op elkaar stippen. Dit werkt alleen als er nauwelijks bolling in je keramiek zit. Zorg wel dat je in totaal niet meer dan drie lagen verf gebruikt en laat de lagen tussendoor minimaal 12 uur drogen.

Je kunt ook de verf mengen met een beetje wit. De dekking wordt dan een stuk egaler. Uiteraard wordt de kleur dan wel ook iets lichter.

Let op als je hele doorschijnende verf als verdiepingsstip  (tweede of derde laag) gebruikt. Je ziet de ondergrond er algauw doorheen.

Pébéo kleurenkaart

Op dit bord zie je alle kleuren Pébéo porseleinverf gestipt op keramiek. Dit zijn ook de kleuren die je de Stipstijl webshop vindt. Een aantal kleuren zijn dekkend, een aantal semi-transparant, mat of hebben juist een metallic effect.

Kies wat jij mooi vindt. Er zijn ook voordelige startersset waarbij je kleinere potjes koopt. Ideaal!

Stipstijl kleurrecepten kaart (16 kleuren!)

In mijn boeken Stippen. en Stippen. & Kleur heb ik veel gebruik gemaakt van de Amsterdam Porcelain verf en ik krijg dan ook regelmatig de vraag hoe deze kleuren na te bootsen nu dit merk niet meer verkrijgbaar is.

Met behulp van de recepten op deze kaart kan jij nu zelf aan de slag om met Pébéo porseleinverf deze mengkleuren te maken.

De mooi gelamineerde kaart A5 formaat is voor € 1,95 verkrijgbaar in de Stipstijl shop. Superhandig!

Met grote dank aan teststipper Karin, die veel tijd en liefde heeft gestoken in het maken van deze kleurrecepten. 

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.