Top 3 EHBSO – Eerste Hulp Bij Stip Ongelukken

Mijn kennis over de meest ontspannende creatieve hobby het stippen deel ik graag met je. Het is zó leuk om te doen! Met alle liefde geef ik (online) workshops Stipstijl voor elk niveau. Daarnaast staat in mijn boeken alles wat je nodig hebt om zelf aardewerk (of andere ondergronden) om te toveren tot stipkunst. Ook deel ik regelmatig gratis stiptips met VIP stipsters, via mijn social media kanalen en mijn site.

Een foutje is geen punt

Stippen is eenvoudig, laagdrempelig én verslavend om te doen. Binnen een mum van tijd heb je je servies omgetoverd met unieke stipkunst. Toch kan het zijn dat er eens iets mis of anders gaat dan de bedoeling is.

Het overkomt mij ook nog wel eens, ondanks al die jaren ervaring. Dat is geen punt want 9 van de 10 keer zijn foutjes eenvoudig op te lossen. Mijn motto is niet voor niets #hetkomtgoed

In deze blog lees je over de meeste voorkomende stip-ongelukken en wat je er tegen kunt doen.

1. Verf loopt door

Het overkwam mij pas ook weer eens: verf liep ongewenst door in een andere kleur omdat ik niet lang genoeg wachtte totdat de verf van basisstippen droog was. De tip die ik altijd aan elke cursist geef, paste ik zelf niet goed toe: laat de verf na elke fase goed drogen voordat je er tussen of op gaat stippen.

Mocht je, net als ik, ook wel eens iets te ongeduldig zijn en is de verf toch doorgelopen? Geen punt. Laat de verf drogen, haal de stippen weg en zet ze opnieuw. #hetkomtgoed

2. Stip is niet 100% rond

Het kan, vooral bij grotere stippen, wel eens gebeuren dat je stip een iets andere vorm krijgt. Dit is eenvoudig op te lossen. Is je stip eivormig? Dip nog wat verf aan je stokje en zet er gewoon nog een stip bovenop.

Heb je een komma of uitschieter? Je hoeft niet de hele stip weg te halen. Haal alleen het overtollig deel weg met een wattenstokje of, als de verf droog is, krab je je stip strak met een scherpe punt van bijvoorbeeld een satéprikker.

Ronde stippen krijg je door je keramiek goed te kantelen, je stokje in een hoek van 90 graden neer te zetten en constante hoeveelheid verf te gebruiken.

3. Er ontstaan scheurtjes in de verf

Vervelend als dit gebeurt. Vaak ontstaan scheurtjes in porseleinverf als de verf te dik is en te veel is ingedroogd. Tijdens het afbakken zal dit niet veranderen. Voorkomen is dus het advies. Kan het zijn dat je tijdens het stippen het potje open laat staan? Ik weet dat aardig wat mensen lang/vaak vanuit de deksel stippen. Als je dit veel doet, gaat de kwaliteit van de verf verloren.

Let er op dat je potjes sluit en haal een kleine hoeveelheid verf met een verfstrijker uit het potje.

Als verf wat dikker is geworden, gebruik ik vaak nummer 124, een kleurloze transparante verf van Amsterdam Porcelain, een medium of Liquitex. Daarmee voorkom je ook eventuele barstjes. Ik ben er echt fan van; de verf wordt wat soepeler, het stipt prettiger en het droogt mooier op.

Wil je meer handige stiptips?

Wil je alle basis technieken van het stippen onder de knie krijgen? Vind je het fijn om in je eigen tijd, je eigen tempo en eigen plek iets nieuws te leren? Wil je mooie bordjes met patroon Little Lights maken? Volg dan mijn online basiscursus!

Aan de hand van duidelijke videolessen leer ik je in 5 modules alles over de techniek, materialen en stippatronen maken. Ook stippen we samen een compleet bordje. Je krijgt 100 dagen toegang tot een exclusieve leeromgeving en kunt de cursus zo vaak volgen als je wilt. Goed om te weten; de cursus heeft nu tijdelijk een flinke korting. Bekijk het hier.

leer zelf stippatronen maken met videolessen

Vind je het prettig om alle informatie in je hand te hebben? Weet dat ik inmiddels twee boeken heb geschreven én een werkschrift heb gemaakt die je helpen om prachtige stippatronen te maken. De twee boeken zijn in de bestseller top 60 gekomen en zijn voor elk niveau leerzaam en inspirerend.

Elk boek bevat een schat aan informatie en veel toffe patronen die je stap-voor-stap kunt volgen. Bekijk ze hier en ontdek welke voor jou het meest geschikt is. Uiteraard kan je ook een exemplaar in de bibliotheek lenen.

Reageren?

Laat je me weten als je mijn blogs waardevol vindt. Ik zou het enorm waarderen om van je te horen. Deel mijn blog gerust via je social media kanalen, schrijf een review en/of stuur mij een bericht via Facebook, Instagram of e-mail.

Ik hoop dat je veel plezier aan het stippen beleefd en kijk ernaar uit om je stipwerk te zien. Deel het met #stipstijlvirus en tag @stipstijl.nl. Vergeet ook niet je gratis aan te melden als VIP stipster. Je ontvangt dan meer handige tips, leuke acties, exclusieve informatie en inspiratie.