Stipstijl designvaas: extra tips & inspiratie

Yieha, wat ontzettend leuk dat jij de Stipstijl designvaas in handen hebt!

De vaas is al prachtig van zichzelf. Toch kan ik niet wachten om de gestipte versie van jou te zien!

Op deze pagina vind je een kijkje achter de schermen in het ontwerp- en maakproces van deze bijzondere vaas, maar ook inspiratie en handige tips voor het stippen. Wil je meer tips? Bekijk dan één van mijn boeken of volg de online basiscursus Stipstijl.

Basistips

Is dit de eerste keer dat je gaat stippen? Superleuk! Weet, mijn motto is: het komt goed.

Lees deze blog met tips over starten met stippen.

Zo is de Stipstijl design vaas ontstaan

Het ontwerpen van een eigen keramieklijn is al een tijdje een grote wens van mij. Ik merkte dat het onwijs lastig is om mooie, witte vazen te vinden voor je stipwerk. Als je geluk hebt, scoor je weleens een geschikt exemplaar bij een kringloopwinkel. Maar veel opties zijn er eigenlijk niet.

In 2021 begon ik met dit project. Ik zocht naar een geschikte ontwerper en producent. Het C-virus vertraagde de boel flink, maar ik nam ook de tijd om iets moois neer te zetten.

Ontwerp

Via via kwam ik in contact met productontwerper Marieke van Heesbeen, die gespecialiseerd is in keramiek. Marieke experimenteert met vorm, techniek en functie en creëert prachtig keramiek die uitnodigt tot speelse interactie. Haar werk zit ergens tussen kunst en design in. Marieke kijkt hoe ze iets functioneels kan maken, maar wat ook gewoon heel mooi is.

Het ontwerp van de Stipstijl vaas is een gezamenlijk proces geweest. Ons doel: een vaas ontwerpen die én bijzonder is én geschikt om een mooi stippatroon op te maken.

In de fotogallerij krijg je een kijkje achter de schermen. Van het schetsen en het maken van de mal, tot een nieuw design maken om hét YIEHA-gevoel te hebben bij het eindproduct. Ik ben zó blij met de vaas. Hopelijk jij ook!

Producent

De keramiek is van hoge kwaliteit. De vaas is met liefde en zorg in Portugal geproduceerd door Ceramics Limburg, een bedrijf dat gespecialiseerd is in  de productie van maatwerk keramiek.

Bij het maakproces van de vaas zijn er veel ambachtelijke handelingen. De eventuele kleine oneffenheden, ontstaan door dit proces, maken elke vaas uniek.

Ben je benieuwd naar het maakproces? Bekijk dan deze video van Ceramics Limburg. Je ziet niet de Stipstijl designvaas in de video, maar je krijgt er zo wel een goed beeld van hoe jouw vaas gemaakt is.

Tips voor het stippen op bolle voorwerpen

Door de vorm en verschillende randjes (vanaf de onderkant gezien zijn dit allemaal cirkels, daar is over nagedacht) is de vaas een fantastisch product om stippatronen op te maken.

Misschien heb jij nu wel de mooie vaas in huis, maar vind jij het stippen op bolle voorwerpen nog wat lastig of spannend.

Eerder schreef ik een blog met 10 top tips voor als je aan de slag wilt gaan op een vaas. Ook jij kan dit! Bekijk de blog hier.

Meer handige tips

Wil je tips om restruimte van je vaas op te vullen? Klik dan op deze link.

Wil je handige tips om ervoor te zorgen dat transparantere verf gelijkmatig opdroogt? Klik dan hier.

Ben je benieuwd naar andere tips die ik heb gedeeld? Bekijk dan deze verzamelpagina.

Handige producten

Zoals je weet heb je niet veel materiaal nodig om te stippen. Ik ben zelf gewoon begonnen met spijkers uit de schuur en knipte sjablonen van karton. Toch helpen fijne materialen je in het maken van mooie stippatronen en het ervaren hoe ontspannen en hoe leuk het stippen is.

Hieronder vind je items die ik zelf handig vind tijdens het stippen op bolle voorwerpen. En, wil je een extra vaas of patroon aanschaffen? Dan zie je die hier ook. Net zo gemakkelijk, toch?

Inspiratie

Je kunt lekker zelf aan de slag met een eigen ontwerp, maar ook bestaande patronen zoals Mooie Mok, Summerdot en Double Dot passen op de Stipstijl designvaas.

Met heel veel plezier heb ik een gloednieuw patroon Flor Bonita ontworpen, speciaal voor deze vaas. De naam van het patroon is een verwijzing naar Portugal, waar de vaas geproduceerd is. Het betekent mooie bloem.

Hieronder zie je een aantal varianten op het patroon Flor Bonita. Je kunt het patroon volgen zoals de werkbeschrijving en je vaas zo laten. Dan is je vaas ook prachtig. Het patroon kun je eventueel aanvullen door bijvoorbeeld de restruimte van de vaas op te vullen, een boogje tussen de kleinere stippencirkels te maken of een lijntje van groot van klein te stippen. Net wat jij mooi vindt.

In de fotogallerij zie je ook een aantal voorbeelden van de gestipte designvazen met andere Stipstijl patronen. Voel je altijd vrij om je eigen draai aan je stipwerk te geven. Dat zie ik juist als een compliment.

De kleurencombinaties vind je onder de fotocollage. TIP: dubbelklik op de foto om het te vergroten.

Kleurencombinaties

De vazen zijn allemaal gestipt met Pébéo porseleinverf. Hieronder vind je de gebruikte kleurcodes:

Roze/lila met variaties van patroon Flor Bonita (gestipt door mijzelf)
75% Ivory (43) + 25% Coral Red (05)
95% Coral Red (05) + 5% Ivory (43)
75% Lavender Blue (52) + 25% Ivory (43)
95% Ivory (43) + 5% Coral Red (05)

Aubergine/okergeel met patroon Flor Bonita (gestipt door Elske)
90% Malachite Green (26) + 10% Ivory (43)
70% Marseilles Yellow (02) + 15% Amber Brown (36) + 15% Ivory (43)
85% Tender Pink (50) + 15% Opaline Pink (08)
100% Opaline Pink (08)

Bruin/blauw met patroon Flor Bonita (gestipt door Carin)
99% Amber Brown (36) + 1% Black (42)
95% Amber Brown (36) + 5% Coral Red (05)
80% Amber Brown (36) + 20% Ivory (43)
95% Ming Blue (17) + 5% Ivory (43)

Blauw/groen met patroon Summer Dot (gestipt door Carin)
95% Ming Blue (17) + 5% Ivory (43)
90% Ivory (43) + 10% Ming Blue (17)
95% Olivine Green (27) + 5% Ivory (43)
60% Ivory (43) + 40% Olivine Green (27)

Mint/roze met patroon Double Dot (gestipt door Marloes)
60% Malachite Green (26) + 40% Ivory (43)
90% Coral Red (05) + 10% Ivory (43)​
60% Tender Pink (50) + 40% Taupe (54)
100% Ivory (43)

Fuchsia/oranje met patroon Flor Bonita (gestipt door Marloes)
80% Ruby Red (07) + 20% Ivory (43)
100% Saffron Orange (03)
90% Ivory (43) + 10% Emerald (19)
100% Tender Pink (50)

 

Laat jouw werk zien

Ik hoop dat je veel plezier aan het stippen beleefd en kijk ernaar uit om je stipwerk te zien. Er zijn al veel mensen die het #stipstijlvirus hebben en online is er onwijs veel inspiratie te vinden. Er zijn al meer dan 15.000 foto’s gedeeld met mijn hashtag. Een super waardevol inspiratiebron voor jou!

Laat ook jouw werk zien, inspireer anderen en maak kans om op deze pagina getoond te worden! Gebruik #stipstijlvirus en tag @stipstijl, zodat ik het gemakkelijk kan vinden. Een foto mailen naar info@stipstijl.nl mag natuurlijk ook.

VIP stipstermail

Eens per maand stuur ik een speciale e-mail naar mensen die zich hebben ingeschreven als VIP stipster. In die mail krijg je:

  • gratis handige tips over het stippen,
  • elk kwartaal gratis nieuwe kleurrecepten,
  • mooie verhalen van andere stippers,
  • leuke verrassingen,
  • exclusieve informatie en
  • als eerste toegang tot events.

Wil jij deze mail ook? Meld je dan eenvoudig en gratis aan. Je krijgt nu direct patroon BonBon Dots in je inbox.

Kijkje achter de schermen?

Volg mij op Instagram voor inspiratie en krijg bijna dagelijks een kijkje achter de schermen van mijn Stipstijl leven.

Stipstijl boeken

Vind je het prettig om alle informatie bij de hand te hebben? Weet dat ik inmiddels drie boeken heb geschreven en een werkschrift heb gemaakt. Alle boeken helpen je om prachtige stippatronen te maken. Ze zijn voor elk niveau leerzaam en inspirerend.

Elk boek bevat een schat aan informatie en veel toffe patronen die je stap voor stap kunt volgen. Bekijk ze hier en ontdek welke voor jou het meest geschikt is.

Bundelkorting

Bestel je een compleet Do It Yourself pakket samen met één van mijn boeken? Dan krijg je 5% korting! Dit wordt automatisch verrekend in je winkelmandje.

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.