Hoe meng ik porseleinverf voor mijn stippatronen?

Deze handige tips helpen je!

Ik heb gemerkt dat veel stippers het nog best lastig en spannend vinden om verf te mengen. Terwijl het zoveel meer mogelijkheden voor je stipwerk geeft als je weet hoe je steeds weer mooie (en dezelfde) kleuren krijgt.

Mijn kennis deel ik graag met je. In deze blog krijg je handige tips voor het mengen van (porselein)verf. Ik help je om zelf nuances en nieuwe kleuren te maken én hoe je een gemengde kleur steeds opnieuw kunt maken.

Let’s go! 

Deze materialen heb je nodig als je verf gaat mengen

Naast (porselein)verf en goed daglicht zijn de volgende items handig om zelf verf te mengen.

Mengpalet – Een schotel of kartonnen bordje kan ook, maar het fijnst vind ik een kunststof variant met verschillende vakjes.
Verfstrijker – Zodat je verf egaal kunt mengen en kleine hoeveelheden eenvoudig uit een potje krijgt.
Bewaarflesjes – Zoveel als je wilt. Ideaal om je favoriete mengkleuren lang te bewaren.

Ook handig: een kleurenwiel – Dit is een fijne tool om kleuren te mengen. Om de gewenste kleur te krijgen, draai je aan de schijf. Je kiest een kleur aan de buitenrand. Deze lijn je uit met een kleur aan de binnenkant (rood, geel, blauw, wit of zwart). Je ziet dan duidelijk in het venster wat de mengkleur is.

Nieuwe kleuren en tonen maken

Je hoeft echt niet alle beschikbare kleuren verf te kopen. Bijna alles is met de volgende vijf kleuren te maken: geel, rood, blauw, wit en zwart. Dat scheelt weer in je portemonnee. Deze tips helpen je bij het maken van nieuwe tinten.

Zo maak je een kleur lichter

Met wit (Ivory – 43) maak je een kleur lichter en koeler. Geel (b.v. Daffodil – 48) maakt een kleur lichter en behoudt de warmte van een kleur. Probeer het maar eens; het geeft een verrassend en mooi effect!

Zo maak je een kleur donkerder

Zwart (b.v. Anthracite black – 42) breekt een kleur af. Als je verf donkerder wilt maken, voeg dan zwart toe in kleine hoeveelheden. Je kunt kleuren ook donkerder maken als je grijs Grey – 55 of bruin Amber brown – 36 toevoegt.

Nieuwe kleuren maak je zo

Je maakt nieuwe kleuren door kleuren met elkaar te mengen zonder dat je wit, grijs of zwart gebruikt. Voeg je die wel toe dan krijg je een andere toon van die kleur. Als je kleuren gaat mengen, bedenk dan: wat wil ik, meer warmte of juist koelte? Een kleur lichter of donkerder maken is makkelijk. Een kleur warmer of koeler maken is wat lastiger.

Bedank ook welke kleur komt al het dichtst in de buurt? Wil je bijvoorbeeld de kleur oker maken? Als je goed kijkt, staat geel dichtbij. Voeg daar een klein beetje bruin aan toe om de kleur donkerder te maken maar ook om warm te houden. Als je zwart zou toevoegen aan geel, dan krijg je meer een olijfgroene tint.

Nuances

Door witte, grijze of zwarte verf aan je hoofdkleur toe te voegen, ontstaan er tal van mooie nuances. Let op: je hebt maar heel weinig zwart nodig om een donkere tint te maken.

Bouw ervaring op

Voeg met kleine hoeveelheden een andere kleur toe op je mengpalet, roer het mengsel door en kijk wat er gebeurt. Zo bouw je ervaring op. Veel proberen, bevindingen noteren, fotograferen en kijken helpt écht!

Zo meng je verf

Er zijn verschillende manieren om verf in constante hoeveelheden te mengen. Ik geef je twee methodes die eenvoudig te volgen zijn.

De verfstrijkermethode

Ik gebruik altijd een kunststof verfstrijker om verf uit de dop te halen, waar eerst verf tegenaan is geschud. Zo kun je een kleine hoeveelheid pakken en op een mengpalet doen. Een verfstrijker kan ook als meetinstrument dienen.

Als je verf vanuit de dop oplepelt met de strijker, vul deze dan steeds met dezelfde hoeveelheid. Dus je vult bijvoorbeeld vier keer 1 centimeter van de strijker met je basiskleur en strijkt de verf vervolgens steeds af op je mengpalet. En je vult één keer 1 centimeter met een andere kleur.

Wil je meer of minder verf van dezelfde kleur? Houd dezelfde verhoudingen aan, maar vermenigvuldig of deel het aantal keer dat je vult en strijkt. Maak tussendoor de strijker steeds goed schoon met een doekje. Uiteraard kun je met een permanente marker een lijn op de verfstrijker aanbrengen.

De gietmethode

Heb je een mengsel op een mengpalet gemaakt en de verhoudingen genoteerd? Dan kan je deze kleur eenvoudig in een bewaarflesje maken, zodat je steeds weer deze verf kunt gebruiken en je een tijdje vooruit kan. Bijpassend aan de bewaarflesjes, vind je maatstickers in mijn webshop. Daarop staan percentages en millimeters aangegeven. Ideaal!

Plak een maatsticker op het flesje en giet in slowmotion de eerste kleur verf, die het meest nodig is voor je recept, uit het potje direct in een bewaarflesje. Voorkom dat er te veel verf ineens uit het potje komt. Zorg dat je het flesje recht op tafel zet, zodat je goed kunt zien tot hoever je de verf giet. Giet er daarna je tweede en eventueel vervolg kleuren bij.

Roer dan de verf rustig door met een satéprikker (of nog beter, een tapasprikker met een plat houten uiteinde). Schud de verf nog een keer met de dop er op en roer nogmaals. Vaak laat ik de net gemengde kleur een dag in het flesje zitten, voordat ik het gebruik voor mijn stipproject. Zo heb je minder last van luchtbelletjes.

Stip de mengkleur op een label, in je boekje en/of boven op de dop van je bewaarflesje. Uiteraard met de verhoudingen van je recept erbij.

Goed om te weten: het kan zijn dat de mengkleur niet direct egaal op de wanden van het bewaarflesje te zien is. Geen zorgen, dat trekt later bij.

In de video hieronder zie je hoe ik verf in een bewaarflesje meng. In de video zie je nog porseleinverf van Amsterdam, die inmiddels niet meer geproduceerd wordt. Dat maakt voor de uitleg niet uit. Deze techniek geldt voor alle porselein- en acrylverf uit een potje.

Verf verdunnen

Mijn ervaring is dat stippen het mooist worden als de verf een yoghurtdikte heeft (geen Griekse of drinkyoghurt, maar gewone). Is de verf wat dikker geworden? Dan gebruik ik een beetje Glossy Medium  of Thinner van Pébéo om de verf te verdunnen en die yoghurtdikte te krijgen. Te dik geworden verf kun je trouwens beter niet met water verdunnen. Dat komt de kwaliteit van de hechting van de verf meestal niet ten goede.

Voorkom dat de verf uitdroogt en dik wordt en laat verfpotjes niet lang openstaan. De verf blijft het best als je een beetje verf uit een potje haalt en het dan direct weer dichtdraait. Stip alleen uit een dop als je maar een paar stippen hoeft te zetten en dek dan het potje in de tussentijd af. Heb je nog veel verf in je palet maar wil je even pauzeren? Leg dan wat huishoudfolie over de verf. Dat vertraagt het droogproces enigzins.

Wil je meer  tips? Lees ook mijn blog over tips voor Pébéo porseleinverf of bekijk deze verzamelpagina met stiptips.

Deze items zijn handig als je verf gaat mengen

BONUSTIP

Elk seizoen ontvangt iedereen die op mijn mailinglijst staat en de VIP stipstermail krijgt ter inspiratie gratis drie nieuwe kleurencombinaties. Per combinatie vind je de gebruikte kleurcodes en verfverhoudingen van Pébéo porseleinverf op een Stipstijl patroon.

Ik laat dit ook éénmalig A5 kaart printen. Je krijgt een kaart kado bij een bestelling vanaf 35 euro, zolang er voorraad is. De kaarten zijn uiteraard ook los verkrijgbaar.

Sta je nog niet op mijn mailinglijst? Vul dan je naam en mailadres in via deze link.

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.