WORTELTAART MET KOKOSLIMOEN GLAZUUR

Ingrediënten

WORTELTAART

  • 300 g bloem
  • 400 g kristalsuiker
  • 1 zakje bakpoeder (of ong. 1 el uit bakje bij toko)
  • 2 tl kaneel
  • 2 tl gemalen kardemom
  • 2,3 dl maisolie (of zonnebloemolie)
  • 3 grote geklopte eieren
  • 1 flesje vanille-extract (of 30 ml uit grote fles toko)
  • 350 g grof geraspte wortels/winterpeen
  • 200 g grof gehakte walnoten en/of pecannoten

ROOMKAASGLAZUUR

  • 100 g geraspte kokos
  • 225 g zachte roomkaas (uiteraard zonder smaakje, bv. Philadelphia naturel)
  • 85 g zachte roomboter (moet dus al een aantal uur buiten de koelkast staan!)
  • 225 g poedersuiker
  • sap van 1/2 limoen
  • rasp van 1 limoen

Zo maak je het:

○ WORTELTAART
Verwarm de oven voor op 180 graden. Beleg de bodem van een springvorm (24 cm) met bakpapier. Vet de vorm en het papier in. Doe in een grote kom: bloem + suiker + kaneel + kardemom + bakpoeder. Voeg al kloppend beetje bij beetje de olie + eieren + vanille-extract toe. Doe alle overige ingrediënten erbij en roer het tot een glad beslag. Schep het beslag in de vorm. Bak de taart in het midden van de oven in ca. 1 uur gaar en/of tot een houten prikker er droog uitkomt. Laat de taart op een rooster afkoelen en verwijder de vorm.

○ ROOMKAASGLAZUUR
Roer de roomkaas en boter samen glad en roer erdoor: poedersuiker + deel van de kokos + limoensap + rasp (evt. met mixer om het goed glad te krijgen). Bestrijk de taart rondom royaal en niet te glad met het glazuur en strooi er de rest van de kokos over. Je kunt de taart ook invriezen; maak dan het glazuur op de dag dat de taart geserveerd wordt.

Alle credits voor dit recept gaan naar mijn oud-collega Muriel, die deze taart regelmatig maakte toen we samen bij VSO Nederland werkten.