Zo stip je de kaft van een Notitieboekje

Gratis werkbeschrijving

Stippen kan op allerlei ondergronden. Er is zoveel mogelijk!

Boekjes en schriften heb je nooit genoeg. Ik heb er veel in allerlei soorten en maten. Ik gebruik ze als dagboek, om lijstjes in te maken en om dingen in op te schrijven die ik niet wil vergeten. En ze zijn ook altijd leuk om kado te geven.

Om te vieren dat Stipstijl officieel 5 jaar bestaat, geef ik de werkbeschrijving van het stippen op de kaft van een Notitieboekje gratis aan je weg. Met dit patroon maak je in een mum van tijd je boekjes, schriften en mappen (maar ook kaarsen en telefoonhoesjes), helemaal in je eigen stijl.

Het patroon komt uit mijn nieuwste boek Stippen. de kids editie. Daarin vind je nog veel meer leuke patronen op verrassende alledaagse voorwerpen.

Dit heb je nodig:

voorwerp: boekje, schrift of map naar keuze (effen, dus zonder aanwezige print)
stokjes: Ø: 8, 4, 2 en 0.5 mm (ik gebruik kunststof Stipstijl stipstokjes, houten stokjes of spijkers kan uiteraard ook)
verf: acryl– of porseleinverf (ik gebruik hier Pébéo porseleinverf)
aantal kleuren: 2
overig: washitape van 1.5 cm breed en een schaar

Dit is ook handig:
Mengpalet – Een schotel of kartonnen bordje kan ook, maar het fijnst vind ik een kunststof variant met verschillende vakjes.
Verfstrijker – Zodat je verf egaal kunt mengen en kleine hoeveelheden eenvoudig uit een potje krijgt.

Klemmetje of wasknijper.
Schaar – Hiermee knip je tape af.
Doekje (microvezel) – Om stipstokjes mee schoon te maken.
Wattenstaafjes – Zodat je eventueel correcties kan maken.

TIP:

Bij winkels als HEMA en Flying Tiger kan je leuke boekjes voor weinig vinden. Het is het fijnst als de kaft van glad en stevig papier is. Bij een boekje van canvas droogt de verf minder mooi op.

Je kunt voor effen washitape kiezen, voor een wat rustiger effect. Maar tape met een printje kan natuurlijk ook.

niveau: basis
stiptijd: ongeveer 20 minuten zonder droogtijd

Zo maak je het:

0. Plak stroken washitape schuin over het schrift. Begin in de hoek. Plak eerst een paar banen tegen elkaar aan, zoals op het voorbeeld. Daarna kan je er steeds een baan uit halen, door de tape los te trekken. Deze tape kan je eventueel hergebruiken voor een volgende baan. Als je klaar bent, vouw je de uiteinden naar binnen. Bij de rug van het schrift knip je de tape af.

1. Basisstippen Zet met stokje Ø8 stippen in de ‘lege baan’ met steeds ongeveer 2 mm afstand. Het is het makkelijkst om in een hoek te beginnen en daar de eerste stip te zetten. Daarna zet je steeds de volgende. Gebruik kleur 1.

TIP: Gebruik eventueel een klemmetje of wasknijper om de kaft van het schrift dicht te houden tijdens het stippen. De verf droogt dan ook gelijkmatiger op.

laat de verf drogen

2. Verbindingsstippen Zet met stokje Ø4 een stip tussen de stippen van stap 1, in het midden van de baan. De stippen komen iets over de basisstippen. Dat is de bedoeling. Gebruik kleur 2; het is het mooist als die echt anders is dan je eerste kleur.

laat de verf drogen (stip ondertussen gerust een tweede boekje)

3. Verdiepingsstippen Zet met stokje Ø2 een stip op de stippen van stap 1, in het midden. Gebruik kleur 2.

laat de verf drogen

4. Zet met stokje Ø0.5 een stip op de stippen van stap 2, in het midden. Gebruik kleur 1.

Je boekje is nu klaar. Je kan de tape weghalen of juist laten zitten, net wat je leuk vindt!

 

Leuk idee

Heb je een transparant telefoonhoesje? Dan is het ook superleuk om dit hoesje over te trekken op papier en daarop het patroon te maken. Dit papiertje doe je tussen het hoesje en je telefoon. Nu heb je een uniek hoesje!

Het patroon op een kaars

Zoals geschreven in de inleiding, met dit patroon kan je allerlei kanten op. Ik stipte het pas zelfs op een kaars. Gewoon met porseleinverf!

Nu hoor ik je gelijk denken: “Wat gebeurt er als je kaarsen gestipt aansteekt?”

Ik heb het uiteraard getest en ons huis als proefruimte opgeofferd. Resultaat: er is niets aan de hand. De verf smelt, zonder geur of special effects, mee in de kaarsenvet.

Tips voor het stippen van kaarsen

○ Test als eerste of de kaars geschikt is. Bij sommige kaarsen trekt de verf iets terug. Bij mij blijven de stippen mooi rond en goed zitten op gewone kaarsen van de HEMA en kaarsen van de Ikea. De Dip Dye Streepkaarsen op de foto kocht bij Houtje Touwtje.

○ Houd de kaars tijdens het stippen vast en laat het drogen in een kandelaar.

○ Gebruik kleine stipmaten, niet groter dan maat 6. Dit in verband met de ronding van de kaars.

○ Ik heb porseleinverf van Pébéo gebruikt.

Gratis Workshop

Wil je samen met mij het patroon Notitieboekje stippen en handige tips over het stippen krijgen? Bekijk dan de gratis workshop die ik eerder live op Instagram gaf.

Laat je me weten als je iets aan deze blog hebt? Deel het gerust met anderen, schrijf een review en/of stuur mij een bericht via Facebook, Instagram of e-mail.

Vergeet ook niet je gratis aan te melden als VIP stipster. Je ontvangt dan meer handige tips, leuke acties, exclusieve informatie, inspiratie en af en toe cadeautjes.

Inspiratie

Hopelijk ga je ook een notitieboekje (of een ander voorwerp met dit patroon) stippen. Hieronder zie je een aantal foto’s met stipwerk van anderen ter inspiratie voor jou. 

Ik kijk ernaar uit om je stipwerk te zien! Deel het met de hashtags #StipstijlVirus #MijnNotitieboekje en tag @stipstijl.nl. Wie weet zie je jouw foto hier of in mijn Stories op Instagram terug.

Stippen. de kids editie

Het patroon voor het Notitieboekje komt uit mijn nieuwste boek Stippen. de kids editie. Het boek is voor iedereen die patronen wilt krijgen voor leuke hebbedingetjes, handige items voor school en alles voor een puntgaaf feestje.

Het boek samengevat:

  • 12 patronen waarvan 9 compleet nieuwe en 3 nog niet eerder in deze vorm verschenen
  • leuk en leerzaam voor elk niveau
  • duidelijke uitleg en illustraties
  • praktisch handboek (hardcover!) voor iedereen van 8 tot 88 jaar
  • inclusief toegang tot gratis materiaal met o.a. 3 online bonuspatronen!

“Je voelt dat het boek met veel liefde is gemaakt. Het is echt een streling voor het oog! Het boek bevat kleurrijke projecten, waar je direct mee aan de slag kan en oneindig mee kunt variëren.” Lotte Rousseau

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.