Zo maak je een mooie kaart om je leerkracht te bedanken

Stipstijl_diy_kaarten_stippen_set

Iets cadeau geven dat je zelf hebt gemaakt, is één van de meest kostbare dingen die je kunt geven. Er zit namelijk jouw tijd en liefde in! Daarom heb ik een ‘met stip op één’ D.I.Y. pakket’ voor je samengesteld waarmee je zeker weten punten scoort. In het pakket zit alles dat je nodig hebt om een unieke set kaarten te maken.  

Je hebt weinig materiaal nodig en je zult zien, stippen is eenvoudig; ook jij kan dit. Je stipt gewoon op de voorbedrukte stippen. De lijnen geven aan welke maat stokje je nodig hebt. Het is aan jou om de stippen kleur te geven. Het papier heeft een coatinglaagje, waardoor je natte verf kunt weghalen of corrigeren. Ideaal!

In de set zitten vijf kaarten; genoeg voor om aan het eind van het schooljaar leerkrachten / oppassen / BSO-medewerkers / lieve buren etc. te bedanken!  Natuurlijk kan je ook elke bijzondere man (of vrouw) in je leven verrassen. En deze kaart voor jezelf maken is natuurlijk ook geen punt, hè?

Vind je het spannend om te beginnen? Lees de tips hieronder en weet dat mijn motto is: #hetkomtgoed.

Het ‘met stip op één’ D.I.Y. pakket bevat:

 • 5x ansichtkaarten met voorbedrukt patroon á €1,25 per stuk
 • 3x Pébéoverf 45ml naar keuze á €3,95 per potje
 • 1x complete set kunststof Stipstijl stokjes met 14 stipmaten á €19,95

De waarde van dit pakket is €38,05. Jij betaalt nu tijdelijk €27 en krijgt dus €11 korting!

Deze tips helpen je om een uniek cadeau te maken.

 

1. Zorg voor prettig materiaal

Je hebt niet veel nodig om mooie stippatronen te maken. Deze materialen vind ik onmisbaar:

 • Stipstokjes – dé wondertools om mooie stippen te zetten zijn stokjes. In het pakket zit de meest complete set duurzame stokjes.
 • Mengpalet – een schotel of kartonnen bordje kan ook, maar het fijnst vind ik een kunststof variant met verschillende vakjes.
 • Verfstrijker – zodat je verf egaal kunt mengen en kleine hoeveelheden eenvoudig uit een potje krijgt.
 • Bewaarflesjes – zoveel als je wilt. Ideaal om je favoriete mengkleuren lang te bewaren.
 • Verder is een oud doekje handig om je stokje aan af te vegen en een paar wattenstaafjes voor eventuele correcties.

2. Kies je verf

De ansichtkaart is gedrukt op speciaal papier zodat je er met allerlei verfsoorten op kunt stippen, zelfs porseleinverf. In het D.I.Y. pakket zitten drie potjes porseleinverf met kleuren naar keuze. Ik heb al 10 favoriete kleuren geselecteerd waaruit je kan kiezen. Tip: kies in ieder geval wit zodat je eenvoudig tinten lichter kunt maken. Wit en/of een andere tint is ook erg mooi om met een verdiepingsstip een driedimensionaal effect in je kaart te krijgen.

Vind je het lastig om drie kleuren te kiezen? Deze passen sowieso goed bij elkaar:
A. 1. wit (43) 2. grijs (55) 3. blauw (18)
B. 1. wit (43) 2. turkoois (20) 3. rood (06)
C. 1. wit (43) 2. rood (06) 3. blauw (18)

TIP: Gebruik je transparante verf? Weet dan dat de voorbedrukte lijnen van de cirkels, afhankelijk van de gebruikte kleur en lijn, iets door kan schijnen. Je kan verf iets dekkend maken door het te mengen met wit. De kleur wordt dan natuurlijk ook wat lichter. Een twee laag verf erop stippen kan ook.

3. Zo maak je ronde stippen

Satéprikkers, mikadostokjes, plantenhouders, chopsticks, potloden, honingstokjes, spijkers, de achterkanten van kwasten. Noem het maar op, alles wat rond en vlak is, is bruikbaar om te stippen. Het fijnst is om in ieder geval een set van verschillende maten stokjes te hebben met een diameter van 0,5 mm tot 12 mm. 

Bij de D.I.Y. kit krijg je de meest complete set duurzame stipstokjes van kunststof. Ze zijn van hoge kwaliteit, geven perfecte stippen en zijn eenvoudig schoon te maken. De kleuren van de voorbedrukte lijnen refereren naar de kleuren van de stipstokjes.

4. Werk van binnen naar buiten

Bij de kaart begin je met de binnenste cirkel en stip elke cirkel één voor één naar buiten. Zo voorkom je dat je met je vingers in natte verf komt. Zet eerst de grote basisstippen van een cirkel en laat de verf drogen. Daarna sluit je de cirkels door de kleinere verbindingsstippen te zetten. De verdiepingsstippen zet je op het laatst.

Stipstijl_diy_kaarten_stippen_set

5. Dippen en stippen

Dip het stokje in de verf, zet je stippen rustig op hun plek. Zorg dat het stokje op de ondergrond rust en haalt het stokje weer omhoog. Het is geen wedstrijd wie het snelst kan stippen. De kaart houd je op zijn plek, door met de hand waarmee je níet stipt druk te geven.

6. Afstand houden

De stippen worden iets groter dan het stokje. Constante druk en hoeveelheid verf, geeft ook gelijkmatige ronde stippen. Je verf komt dus iets onder het stokje uit.

7. Leg je stipstokje veilig weg

Deze tip geef ik uit eigen ervaring. Leg je stipstokjes op een doekje als je ze niet gebruikt. Zo voorkom je dat ze over natte verf kunnen rollen.

8. De kracht van herhaling

Patronen ontstaan door kleuren en motieven te herhalen. Krachtige patronen zijn vormen die eenvoudig te herkennen zijn. Herhaling kun je eenvoudig bereiken door je kleurgebruik. Laat je hoofdkleur op een aantal prominente plekken in het patroon terugkomen voor meer balans en herkenning.

9. Laat de verf drogen

Neem de tijd en zorg dat de verf droog is voordat je je basisstippen gaat verbinden en/of verdiepingsstippen zet. Zo voorkom je dat de verf in elkaar doorloopt.

10. Zo houd je de kaart schoon

Bij de kaart lopen de stippen door tot over de rand. Dat geeft risico op vlekken op de achterkant van het papier, dat géén laminaat laagje heeft. Het heeft zo z’n charme als je ziet dat iets met de hand is gemaakt. Maak je dus niet te druk om eventuele imperfecties. Wil je toch voorkomen dat de onderkant van de kaart onbedoeld onder de verf zit? Check dan deze video. Hierin deel ik, aan de hand van een boekenlegger met voorbedrukt patroon, een handig trucje met je om die stippen op de rand mooi te zetten én waarbij de achterkant schoon blijft.

11. Geniet van het proces

Wist je dat je van creatief bezig zijn, leert mild te zijn voor jezelf? Geniet van het proces dat je met je handen iets maakt en lach om eventuele foutjes. Besef dat je daar het meeste van leert én dat een ander die vaak helemaal niet ziet.

Bestel vandaag nog het Stip op één pakket en verras een speciaal persoon!

Het pakket bevat:

 • 5x ansichtkaarten met voorbedrukt patroon á €1,25 per stuk
 • 3x Pébéo verf 45ml naar keuze á €3,95 per potje
 • 1x complete set kunststof Stipstijl stokjes met 14 stipmaten á €19,95

De waarde van dit pakket is €38,05. Jij betaalt nu tijdelijk €27 en krijgt dus €11 korting!

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.